С един проактивен подход активирахме различни инструменти и постигнахме много

...
С един проактивен подход активирахме различни инструменти и постигнахме много
Коментари Харесай

Министър Пулев: Създаваме цяла екосистема от индустриални зони, Доброславци e само началото

„ С един самодеен метод активирахме разнообразни принадлежности и постигнахме доста триумфи за хората, за микро-, дребния и междинен бизнес и това е допустимо, тъй като водихме един градивен разговор с Европейска комисия. Успяхме в оптимално къс период да получим утвърждението на всички съществени за България европейски стратегии. Заварихме нула утвърдени, а в този момент към този момент имаме утвърдени всички 10 европейски стратегии за 20 милиарда лева в поддръжка на българската стопанска система. “ Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа по време на работна среща с посланиците на страните от Европейския съюз и Западните Балкани по самодейност на Шведското председателство на Европейски Съюз. Българското държавно управление бе показано на срещата от вицепремиера и министър на превоза и известията Христо Алексиев, както и от министъра на енергетиката Росен Христов.

Пулев акцентира, че МИР работи интензивно за демократизиране на ръководството на европейските средства и за правенето на поредна тактика за привличане на задгранични вложения. 

По думите му, фокусът на напъните е върху основаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да дават отговор на всички интернационалните критерии и положителни практики. Предстоят значими вложения във въглеродно-неутрални индустриални паркове. До седмици се отваря пета процедура по Плана за възобновяване към МИР, която е за развиване точно на индустриални зони и паркове. „ Безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лева на план, като сътворяваме всички предпоставки, с цел да привличаме стратегически задгранични сътрудници и да сложим България на картата на вложенията в Европа “, сподели Пулев.

Той посочи, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 година у нас се обособява и първата профилирана икономическа зона у  нас  – зона „ Доброславци “. „ Тя е единствено на 15 км от София, покрай работна мощ, подобаваща за чисто и зелено произвеждане, с цел да дава отговор на най-високите стандарти на задграничните вложители. Икономическата зона ще е профилирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият бранш в стопанската система ни и дава над 10 % от Брутният вътрешен продукт “, сподели Пулев.

Той уточни, че във връзка с Плана за възобновяване и резистентност МИР е най-активното министерство. „ Вече имаме отворени четири процедури с доста огромен интерес към тях - за софтуерна рационализация, вложения в програмен продукт и киберсигурност, субсидирани фотоволтаични съоръжения, компании с щемпел от Европейска комисия за високи достижения. Те са по всички предпочитани за България и Европейски Съюз оси – цифровизация, зелен преход, кръгова стопанска система “, добави той.

По време на работната закуска с посланиците Пулев заяви, че МИР създава Водородната пътна карта на България, която следва да се одобри от Министерския съвет. Тя е с фокус „ зелен водород “, с цел да отвори новаторски сегмент, който е мощно перспективен и ще отключи редица капиталови благоприятни условия. „ Разработва се и план за Водородна котловина в България, като страната ни се стреми да бъде един от водачите в световен мащаб “, съобщи той, припомняйки, че има единствено 20 страни в света, в които до момента са създадени такива долини.

Министърът разгласи, че е приключен и един 5-годишен развой за приемане и започване на издаването на стартъп-визата в България, която разрешава на вложители отвън Европейски Съюз да основават компании по омекотен ред и нови работни места, да развиват новаторските си планове в България и да употребяват страната ни като платформа да доближат до общия европейски пазар.

„ По линия на самодейността „ Три морета “, по която МИР е народен координатор, България може да се трансформира в районен хъб от позиция на потока на  дигитална информация. България е основна за преноса й от Европа към Азия “, добави още министърът на нововъведенията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР