С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по

...
С Доклада на Европейската комисия относно напредъка на България по
Коментари Харесай

ВСС: Докладът по Механизма за сътрудничество и проверка дава позитивна оценка на съдебната власт

С Доклада на Европейската комисия по отношение на напредъка на България по Механизма за съдействие и инспекция от 13 ноември се дава положителна оценка на постигнатите резултати по рекомендациите, свързани с отстояване на независимостта на правосъдната власт и продължение на правосъдната промяна.

Това се показва в позиция на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет по Доклада на Европейска комисия до Европейския парламент и Съвета по отношение на напредъка на България по Механизма за съдействие и инспекция.

„ Като позитивна процедура са посочени дейностите на колегиите на Висш съдебен съвет за оповестяване и осъществяване на състезания на висшите равнища на органите на правосъдната власт при изискванията на бистрота и с оглед заемане на свободните длъжности по закономерен метод “, излиза наяве от позицията.

„ Относно напредъка по рекомендацията за реализиране на равномерна натовареност в органите на правосъдната власт като положителни стъпки към по-широка промяна на правосъдната карта са регистрирани подхванатите ограничения за преразпределяне на подсъдността по цивилен каузи посредством законодателна смяна, почналите неотдавна няколко процедури за прекачване на бройки към най-натоварените съдилища – Софийски областен съд, Софийски градски съд, както и Специализирания углавен съд. Европейската комисия е отчела, че тези старания на управително и законодателно ниво ще бъдат от голяма важност за облекчение на натовареността на посочените съдилища в кратковременен проект. В по-дългосрочен проект Европейската комисия е оценила като значим аспект в провежданата правосъдна промяна създаването и продължаването на плановете за електронното правораздаване и правосъдната карта “, се показва в позицията.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет показва задоволеност от дадената позитивна оценка за постигнатите резултати в отчета по Механизма за съдействие и инспекция на Европейската комисия по горепосочените индикатори и рекомендации и заявява воля за продължение на дейностите за разрешаване на провокациите пред които е изправена, като продължи да отбелязва прогрес и резистентност по постигнатите резултати.

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет показва признателност на всички съдии и правосъдни чиновници за положените старания, без които оценения от Европейската комисия резултат не би бил реализиран.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР