С динамиката, с която се развива месечно инфлацията на годишна

...
С динамиката, с която се развива месечно инфлацията на годишна
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: Цените изпреварват ръста на доходите, догонването ще стане със закъснение

" С динамичността, с която се развива месечно инфлацията на годишна база, би могло в края на първото тримесечие инфлацията да бъде повече от 9% и да стигне 10%. Основна причина за увеличение на цените станаха увеличените котировки на интернационалните пазари на енергоносителите ".

Това сподели пред БНР икономистът Румен Гълъбинов. И добави, че нарастването ще трае още известно време.

" Надеждите са, че след края на зимния сезон цените ще се стабилизират и в средата на годината ще има утешение на потребителските цени. Надеждите са свързани с това да имаме по-ниска инфлация в края на тази година спрямо предходната, " изясни Гълъбинов.

Икономистът акцентира, че цените изпреварват нарастването на приходите, като догонването ще стане с известно забавяне.

" На световно равнище упованията са тази година да е по-добра от предходната, да продължи възобновяване на международната стопанска система, а и на българската. Надеждите са и за повече вложения в България, да започват повече бизнеси, откъдето да пристигна и повече възнаграждение, осигуровки, налози, всичко, което върти стопанската система, " разяснява той.

В предаването " Нещо повече " Гълъбинов добави:

" Бюджет 2022 е огромен, като доходи и разноски е най-големият, който сме имали до момента. В него са застъпени разнообразни концепции за това по какъв начин да се развива стопанската система за в бъдеще ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР