С десетки загинали при най-сериозните вълнения в богатия на енергоносители

...
С десетки загинали при най-сериозните вълнения в богатия на енергоносители
Коментари Харесай

Пет важни неща за Казахстан

С десетки починали при най-сериозните безредици в богатия на енергоносители Казахстан от десетилетия, " Франс прес " се вглежда в страна, която беше една от най-стабилните и строго следени от някогашните руски републики в Централна Азия.

Бившият началник на комунистическата партия Нурсултан Назарбаев, в този момент на 81 години, управляваше обширната степна територия с стоманен пестник в продължение на години от независимостта през 1991 година Той към момента дърпа конците, откакто най-сетне се отдръпна през 2019 година, с цел да направи път на своя помазан правоприемник, президента Касим-Жомарт Токаев.

Ключов съдружник на Русия, страната в никакъв случай не е имала свободни избори.

Назарбаев употребява голямото петролно благосъстояние на страната, с цел да построи блестящата нова столица Астана - по-късно преименувана на Нур-Султан в негова чест.

Известна със своя футуристичен контур от небостъргачи и мразовитите зимни температури, които постоянно падат под минус 20 градуса, наблюдателна кула в центъра е увенчана с платформа за наблюдаване, където посетителите могат да слагат ръцете си върху златен отпечатък на дланта на Назарбаев.

Старата столица Алмати остава най-големият град и търговски център.

Казахстан е деветата по величина страна в света с повърхност от над 2,7 млн. кв. километра.

Огромната казахстанска степ е дом на наетия от Русия космодрум " Байконур " - към момента най-голямата площадка за изстрелване на галактически кораби в света съвсем 60 години откакто руският космонавт Юрий Гагарин излетя оттова, с цел да стане първият човек в космоса.

Казахите може да съставляват близо 70 % от популацията (към 2020 г.), само че исторически в страната е имало огромно съветско малцинство.

Руснаците съставляват повече от 40 % от популацията на Казахстан през 1970-те години, само че от този момент броят им е понижен до един на всеки пет от популацията.

Официално дом на 130 националности, доста от тях бяха депортирани там по руско време като политически пандизчии, като немски, гръцки, татарски, полски, корейски, ингуши и грузински тюрски общности изникват из степта.

Казахстан се гордее със своята номадска история и означи 550 години от рождението на първата казахска страна през 2015 година

Тържествата последваха противоречиви изявления на съветския президент Владимир Путин, който сподели, че казахите в никакъв случай не са имали страна преди независимостта си от Москва.

Въпреки че Казахстан и Русия обичайно се радват на мощни връзки, тяхната обща история от време на време пречи.

Русия разкритикува казахски документален филм от 2019 година, в който се твърди, че насилствената колективизация на страната е довела до геноцид, като до 40 % от популацията или умира от апетит, или бяга през 1930-те години.

Казахстан е най-голямата стопанска система в Централна Азия, която в предишното е записала двуцифрен напредък. Но тя беше мощно ударена от спада в цените на петрола през 2014 година, от който мощно зависи.

Той също по този начин беше обиден от икономическата рецесия в Русия през 2008 година, която докара до обезценка на казахстанската валута тенге.

Петролът съставлява 21% от брутния вътрешен артикул на страната през 2020 година съгласно Световната банка, която предвижда, че стопанската система ще нарасне с 3,7% тази година.

Основното петролно находище на страната Тенгиз създава една трета от годишния рандеман на Казахстан и 50 % от него се управлява от американската компания Chevron.

Най-големият производител на уран в света, Казахстан също разполага с големи находища на манган, желязо, хром и въглища.

Казахстан свърза бъдещето на своята стопанска система със прилежащ Китай, като влага съществено в своята пътна мрежа, железопътни линии и пристанищна инфраструктура, с цел да улесни комерсиалните връзки.

Въпреки всички петродолари, които богатата на запаси страна влага в разпространение на имиджа, Казахстан към момента е преследван от Борат.

Мнозина оттатък нейните граници не престават да свързват страната с възмутителния хитов псевдодокументален филм на английския комедиант Саша Барън Коен от 2006 година " Борат ".

Той още веднъж надигна глава през 2017 година, когато Барон Коен предложи да заплати санкции за чешки туристи, арестувани от казахстанската полиция, откакто те позираха за фотоси в столицата, облечени в жанр Борат " манкини ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР