С декларации от името на трите партии, които не участват

...
С декларации от името на трите партии, които не участват
Коментари Харесай

Започна новият политически сезон за 47-ото Народно събрание


С заявления от името на трите партии, които не вземат участие в ръководещото болшинство, стартира новият политически сезон за депутатите от 47-ото Народно заседание, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В началото на съвещанието, което стартира с химна на републиката и химна на Европейски Съюз, депутатите одобриха като първа точка за четвъртък да бъде изслушан министъра на енергетиката Александър Николов.

Не беше утвърдено предлагането на ГЕРБ в дневния ред да се включи разглеждане на обезщетителни ограничения за бизнеса, което накара депутатът Тома Биков да упрекна болшинството, че бяга от значимите тематики, които засягат цялото общество.

Разглеждането на изискванията за достъп до постройката на Народното събрание или точката за зелените документи, също се отсрочи. Още преди съвещанието Председателският съвет реши, че планът ще бъде прегледан първо от комисии, а по-късно импортиран в пленарна зала.

От името на ПГ на ГЕРБ-СДС ръководителят Десислава Атанасова предизвести, че безвремието на служебните и предизборни ръководства е свършило и даде поръчка, че парламентарната група на някогашните ръководещи заема ролята на монолитна съпротива, която ще предложи опита, експертизата и концепциите си за излизане от тежката обстановка, в която страната ни се намира.

България влиза в новата бюджетна година без бюджет. Бюджетната рамка, която ще бъде призната, ще покаже капацитета на сегашното ръководство. Наблюдаваме пориви за авантюризъм и безучастие. Не е ясно какъв брой ще е инфлацията, какъв ще е дефицитът. За първи път няма покачване на минималната работна заплата и пенсиите, а поръчките за 4 моста на Дунав звучат неуместно. Темата за Еврозоната и Плана за възобновяване отсъстват. Различните рецесии няма да се решат от единствено себе си, акцентира Атанасова.

Тя очерта два пътя пред страната при започване на 2022 година и добави, че ГЕРБ избира този, който дава опция да превъзмогване на рецесиите.

Безвремието на служебните и предизборни ръководства свърши. Време е държавното управление да показа управническата си стратегия, да потърси публично единодушие по нея и да я реализира, съобщи още Атанасова.

Необходими са политически дейности, които не постоянно носят овации на тези, които ги взимат. България е сложена в комплицирана обстановка по отношение на договарянията с районен съд Македония за участие в Европейски Съюз. Политическата рецесия отслаби позицията на страната ни в народен проект, сподели още Атанасова и напомни, че по време на ръководството на ГЕРБ е бил построен народен консенсус по тематиката.

Последва декларация и от името на Движение за права и свободи, изразена от водача на придвижването Мустафа Карадайъ, който изрази разочарованието си, че е очаквал да чуе целите от мандатоносителите или управническа стратегия от участниците в държавното управление.

Измина една година, която ще запомним с рецесии и избори. Една година без държавно управление. 47-ото Народно заседание съумя да излъчи постоянно държавно управление, а в този момент следва тежката отговорност, да стартираме да решаваме рецесиите, съобщи първоначално Карадайъ.

Новите „ тик-так “ политически планове се внедриха, като новите месии. Така се появи и ГЕРБ, проучва водачът на Движение за права и свободи. По думите му, България е съдбовно закъсняла с излаз от рецесията.

Инфлацията всеки минал ден обеднява хората, а бизнесът изнемогва. Избирателят ни наложи тежката задача да стабилизираме политическия развой. Това изисква възобновяване на държавността и парламентаризма. България е съдбовно закъсняла със своя План за възобновяване и резистентност, за оперативните стратегии въобще не се приказва, сподели още Мустафа Карадайъ от парламентарната естрада.

Изказване от най-високата естрада в страната направи и водачът на „ Възраждане” Костадин Костадинов, който напомни за идния митинг на недоволни от ограничаващите ограничения поради ковид хора идната сряда.

Апелираме за политически разговор. Настояваме за времето до идната седмица да се даде явен знак, че проблемите ще се вземат решение от българските институции, а да не се основават от тях, сподели Костадинов и акцентира:

Другата седмица извън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците мъчно могат да бъдат прибрани и тогава отговорността ще легне единствено и само на плещите на ръководещото сега държавно управление.

След изчитане на декларациите, депутатите минаха към работата си по основаване на комисия, която да се бори с пандемията. Това докара до разкол измежду депутатите.

Нашата парламентарна група изслуша това, което споделят сътрудниците от „ Възраждане”. Много забавни работи споделиха. Смятаме, че не е належащо и оправдано да раздробяваме активността на Народното събрание с повече от към този момент съществуващите 24 комисии, изрази мнение Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

Най-малката политическа групировка упорства такава комисия да внесе повече изясненост измежду обществото.

Ние имаме вяра, че вирус има. Дори имаме вяра в тайната доктрина, че има и други болести, които провокират по-голяма смъртност в България от Covid-19. Въпросът е за ограниченията, които се одобряват и явно са несъответстващи. Всички признати ограничения, както и апелите за имунизиране остават без отклик. Българските жители нямат концепция кои ограничения работят. Ако тази краткотрайна комисия бъде основана, тя ще реализира отговори на тези въпроси. Не имам вяра, че комисията по опазване на здравето може да свърши тази работа, сподели Елена Гунчева от партията.

Според Хасан Адемов от Движение за права и свободи основаването на обособена комисия не е належащо. Той предложи на депутатите от „ Възраждане” просто да се срещнат със закона за противоепидемичните ограничения и в случай че имат оферти по него, да ги внесат.

Вие смятате ли, че в случай че се анулират част от ограниченията, няма да се повреди здравето на останалите български жители, запита той и продължи: Това е субективна преценка на всеки един от нас, тя няма по какъв начин да се съпоставя с това, което науката е постигнала. Не виждам смисъл в основаването на тази комисия. Кризата ли ни ръководи или ние я управляваме? Не желая да тревожа никого, само че рецесията не би трябвало да бъде ръководена единствено от едно министерство. Не е значимо какво ще направи тази комисия, а по какъв начин се ръководи рецесията в България, съобщи Хасан Адемов.

Отношение взе и ръководителят на ПГ на „ Има подобен народ”.

Нагледах се на изборно отношение към комисиите – когато тематиката не ви харесва, сте срещу. Коронавирусът е тематика, която вълнува всеки един български жител, концепцията да осведомяваме и да се основават въпроси. Какъв ви е казусът с комисиите? Нека не сме лицемери “, сподели Тошко Йорданов.

Дневният ред на съвещанието бе привършен до 10.20 часа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР