С четири грипни щама ще се борим тази есен и

...
С четири грипни щама ще се борим тази есен и
Коментари Харесай

4 грипни щама ни мъчат тази есен

С четири грипни варианта ще се борим тази есен и зима. Сред тях нови няма, познати са. Не са и смъртоносни, само че могат да докарат тежки пневмонии, в случай че болестта не се лекува в точния момент. Това заяви шефът на Националния център за заразни и паразитни заболявания и народен съветник по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. Щамовете от вид „ А “ са пандемичен, именуван още свински, и „ Болзано “, а от вид „ В “ - „ Виктория “ и „ Ямагата “, посочи ученият пред " Монитор ", базирайки се на най-нова информация от Световната здравна организация. По думите му към момента е рано да се предвижда по кое време ще настъпи грипната зараза в идния есенно-зимен сезон. Според него, като се има поради, че предходната зима тя е била закъсняла в края на януари – началото на февруари, не е изключено и тази година да е в този интервал.

И това е забавно: Иде сезонът на настинките! - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

Имунизацията е един от най-сигурните способи, които не разрешават инфекцията да протече в тежки положения, сподели проф. Тодор Кантарджиев. За да е тя ефикасна и да построи имунитет, би трябвало да направи 21 дни преди появяването на грипните варианти, уточни той и изясни, че края на септември – началото на октомври е най-подходящото време за инжекцията.

Проверка на изданието откри, че новите ваксини към момента не са налични в аптеките. Очаква се те да бъдат пуснати в продажба най-късно при започване на идващия месец.

От тази година за първи път се вкарват четиривалентни противогрипни ваксини. Това е по гледище на Световната здравна организация, с цел да може да се увеличи доста успеваемостта на сезонните имунизации. От СЗО са съществено обезпокоени за към момента слабото покритие с противогрипни ваксини в някои страни и показват високата смъртност на всички места по света от грип. България е една от страните с най-ниско ползване на ваксини против грип, то е под 2 %.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР