С божията помощ Пловдив се надява най-после да има работещ

...
С божията помощ Пловдив се надява най-после да има работещ
Коментари Харесай

Втора петилетка строим зоопарк

С божията помощ Пловдив се надява най-сетне да има работещ зоопарк. Двама свещеници отслужиха през вчерашния ден молебен, с който бе подложен алегоричен рестарт на строителството. То продължава втора петилетка, откакто остарелият зоокът бе затворен през 2008-а поради мизерните условия за животните. С 4 милиона от страната преди 3 години започва реконструкцията на зоопарка. Тя обаче бе стопирана поради правосъдни разногласия с природозащитниците и прокурорския интерес към метода, по който е определен изпълнителят на ремонта.

Екоактивистите и до през днешния ден упорстват, че за разширението на обекта е нужна Оценка за влияние върху околната среда. Както " Марица " писа преди няколко дни обаче, Върховен административен съд постави точка на разногласието, като отхвърли жалбата на съдружие " Граждански надзор - отбрана на животните ". Магистратите считат, че от РИОСВ-Пловдив вярно са решили, че нов Оценка на въздействието върху околната среда не е нужен, тъй като става дума за действителен обект.

За триумфа на задачата " зоопарк " през вчерашния ден се помолиха отец Георги от църквата " Св. Николай " и отец Пантелеймон от храма " Климент Охридски ". Със свещичка в ръката до тях се подреди и кметът Иван Тотев. Вече могат да апелират единствено литургията, отсече градоначалникът. Шегата му бе по адрес на природозащитниците.

В околните дни следва да се издаде акт 11 за топене на обекта, сподели кметът на " Западен " Димитър Колев. Според шефа на компанията реализатор " Запрянови 03 " Вакрил Запрянов работата ще бъде приключена за месец. Строителите би трябвало да вдигнат по-високи огради на хабитатите на елени, бизони и мечки по рекомендация на Министерство на околната среда и водите и за повече сигурност. От Община Пловдив увериха, че през лятото обектът ще бъде отворен за гости. Като отплата за забавянето администрацията ще внесе в Общинския съвет предложение до края на тази година в зоопарка да се влиза гратис.

За три години, откогато строителният обект е под ключ обаче, върху построеното се вижда печатът на занемарата. Дървените елементи, в това число и мостчето в хабитата на водоплаващите птици, са почернели от дъжда. На места металните структури са почнали да ръждясват, видя репортерът на " Марица ". На някои здания по тухлите е избила влага, а на покривите е поникнала трева.

За разширението и модернизацията на зоокъта още през 2015 година от държавния бюджет бяха дадени 4 млн. лв.. Те са част от целевата дотация, с която държавното управление поддържа самодейността Европейска столица на културата.

Хабитатите обаче и до през днешния ден са празни, като се изключи десетина маймунки - единствените животни, останали от остарелия зоокът. За тях обаче втора година се грижи Общинското дружество " Зоопарк - Пловдив ". Тази година бюджетът му е 854 655 лв.. Парите са за прехрана и заплати на 26 души личен състав. Отделно за довършителните работи са планувани 523 000 лв..

Маймунките чакат посетители и компания

В новия зоопарк към този момент няма да има тигър, тъй като изхранването му е скъпо. Животните ще са най-вече всеядни и тревопасни. От зоопарковете в Стара Загора, София и Ловеч ще бъдат доставени още 7 маймуни, 3 мечки, 5 елен​а, 6 муфлона, 9 гълъба, 15 зеленоглави патици, 8 камерунски кози, 2 декоративни патици от типа " мандаринка ", 3 пауна, турска патица, фазани, сърни, антилопи, виетнамски свине, патагонска мара, чакал. С развъдника в Словения се договаря и за други животни. " В момента на откриването няма да има на 100 % животни, само че до края на годината всички хабитати ще бъдат запълнени ", добави кметът.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР