С близо 200% ще се повиши цената на водата в

...
С близо 200% ще се повиши цената на водата в
Коментари Харесай

В Дупница готвят протест заради цената на водата

С близо 200% ще се увеличи цената на водата в Дупница. Това ще се случи, в случай че бизнес проектът на оператора за района " Кюстендилска вода " влезе в действие, съобщи " Нова телевизия ". Новата цена от 3,65 лева е била призната на съвещание на ВиК асоциацията, на което срещу нея са дали своят вот над 50%. Според закона обаче се оказва, че с цел да не бъде признат проектът, би трябвало да гласоподават 75%.
В Дупница се притесняват, че се прави опит да се банкрутира локалното ВиК сдружение, защото доста дребна част от генерираните средства от новата цена ще влизат в него. Целта съгласно Общинския съвет е да пристигна ново сдружение.
Във ВиК-Дупница финансовото състояние е сериозно. Служителите са подготвени на протестни дейности. " Заплатите не са изплатени, отново са със закъснение. Всичко това се дължи на ниската цена на водата. Събираме съвсем 85% от отговорностите си, само че това не е задоволително ", уточни чиновник.
От " Кюстендилска вода " обясниха, че нарастването до 3,65 лева се постанова, защото в последните 10 години цените на ВиК услугите не са променяни, а и доста от оперативните разноски са се нараснали значително, в резултат на смяна в доставните им цени. От сдружението прибавят, че цената на водата ще остане в диапазона на междинната за страната и надалеч по-ниска от обществено търпимата цена на водата за популацията в района. Очаква се тази седмица целият общински съвет на Дупница да излезе на митинг.
В някои райони в страната водата нарастна фрапантно от началото на годината. Така най-скъпа вода заплащат жителите на градовете Силистра, Разград и Смолян. Това стана откакто Комисията за енергийно и водно контролиране утвърди новите цени. Рекордно беше покачването в Силистра - 5,28 лева с Данък добавена стойност за кубик. В Разград водата коства 5,19 лева за кубик. Жителите на Смолян купуват водата на цена 4,59 лева за кубик. Навсякъде нарастването бе посрещнато с неодобрение.
 Омбудсманът Диана Ковачева възрази против фрапантния скок на цената на водата. Според нея за жителите става все по-непосилно да погасяват възходящите сметки за вода в изискванията на рецесии - икономическа, политическа, финансова, постковид, и при голяма инфлация. 
Междувременно " Напоителни системи " подвигна фрапантно цената на водата за поливни потребности в земеделието. За сезон 2023 скокът на цената за помпена доставка на вода 2-ро ходило е над 200%, а за 3-то ходило - над 300%. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР