Мечките срещу вълците-роботи в застаряващата Япония

...
С блестящи червени очи, смразяващ костите вой и оголени зъби,
Коментари Харесай

С блестящи червени очи, смразяващ костите вой и оголени зъби, животните се разпръскват да се скрият при вида на този звяр. Но това не е обикновен вълк или дори истински по този въпрос.

Първоначално проектиран да държи дивите животни далеч от фермите, властите сега използват този механичен вълк за спре мечките да навлизат в градските райони и да нападат хора.

Инсталирането на робота в град Такикава през есента на 2020 г. отбеляза първия път, когато роботът-звяр беше използван за отблъскване на мечки, каза Мотохиро Миясака, президент на Wolf Kamuy, компанията, разработила продукта.

Оттогава повече местни правителства са направили поръчки за Monster Wolf, име, което не изневерява на неговия имидж.

Въпреки че нападенията на мечки не са необичайни в Япония, инцидентите се увеличават с тревожна скорост, казаха властите.

Експертите казват, че основната причина е хората, които мигрират от селските земеделски села. Това се дължи на промяната в начина на живот на японците - особено на младостта.

„Градското население на Япония се увеличава, по-младите хора не искат да живеят в планините или близо до тях“, каза Шинсуке Коике, професор в Токийския университет по земеделие и технологии, чиито изследователски центрове са мечките, биоразнообразието и горските екосистеми.

Много от тях са мигрирали към големите градове, изпразвайки своите села или градове, които вече намаляват през последните десетилетия поради все по-застаряващото население.

"Все повече и повече селски земеделски земи в подножието, които някога са действали като буферни зони между мечките и хората, са изчезва", каза г-н Коике пред BBC.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР