С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18

...
С българския премиер Кирил Петков, който ще дойде на 18
Коментари Харесай

Ковачевски: Готов съм да отворим нова страница в отношенията с България

С българския министър председател Кирил Петков, който ще пристигна на 18 януари, чакам да изградим съответно приятелско отношение и другарство сред двете страни, което ще бъде на всичко равнище.

Това сподели бъдещият министър председател на районен съд Македония Димитър Ковачевски във връзка визитата на министър-председателя Кирил Петков в Скопие идващия вторник.

„ При визитата на Петков чакам да утвърдим основите за бъдещите диалози, както и формите на съдействие и прогрес. Но и в това време да действаме отвън историческите рамки ”, сподели Ковачевски пред държавната организация.

Според него това е изискването, с цел да има прогрес.

„ Сближаването и съдействието сред двете страни във всички области е значимо изискване за отстраняването и подозренията за неверните усещания. Аз съм подготвен да отворим нова страница в връзките с България, да изградим откровено другарство и по-добро бъдеще за двете страни. Трябва да снишим гласа на омразата. Реално имаме повече близости, в сравнение с разлики като страни и би трябвало да се концентрираме върху общия интерес. Само с подобен метод ще бъдем запомнени като водачи, които са преодолели Балканските спорове с европейски метод ”, сподели още Ковачевски и добави, че посредством политиката на взаимноуважение, създаване на бъдеще, съдействие и взаимни отстъпки може да се върви напред.

Бъдещият министър председател добави, че капацитетът би трябвало да бъде употребен от работните групи, както и в работата на двете държавни управления, на фирмите от двете страни, двете общества и всички значими фактори.

" Имаме желание да навлезем всъщност в този развой, с цел да реализираме резултати и да достигнем до разумно доближаване на позициите, в това число и до точката, когато България ще бъде най-голямата ни поддръжка за евроинтеграцията ни. Подобно нещо успяхме да създадем с Гърция и съм уверен, че с благосклонност и доста работа ще успеем да реализираме и с България ", добави той.

Двете страни имат голям капацитет за съответно съдействие допълнително области като стопанска система, инфраструктура, туризъм, обучение и просвета, помощ за европейските интеграции и сбилжаването на двата народа и жителите, сподели още Димитър Ковачевски и акцентира: В целия този развой не бих отстъпил от правото на самоопределяне и обособената еднаквост и език, което е неотменимо право за всеки един народ.

" Поради тази причина в договарянията не може да вършим отстъпки по въпроса, че сме македонци от РСМ, които приказват на македонски език и имат лична еднаквост. Това е написано и в Декларацията, която бе призната от националното ни заседание от всички партии ", сподели бъдещият министър председател на РСМ.
България е страна член на Европейски Съюз, а ние сме страна-кандидат за участие в Европейски Съюз. Това ни задължава да преговаряме на основата на европейските полезности и правила и според критериите, които всяка една страна претендент за Европейски Съюз е изпънявала, заключи политикът.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР