С ъотношението между размера на тялото и мозъка е един

...
С ъотношението между размера на тялото и мозъка е един
Коментари Харесай

Размерът има значение – как мозъците на бозайниците са се уголемили през последните 150 млн. години

С ъотношението сред размера на тялото и мозъка е един от главните критерии, по които учените дефинират какъв брой интелигентно е обещано животно. Ново проучване, осъществено от 22 специалисти от сдружението „ Макс Планк “ и университета „ Стони Брук “ в Ню Йорк, се пробва да даде отговор на един комплициран въпрос: по какъв начин това съответствие се е трансформирало при бозайниците през последните 150 млн. години? Учените сравнили мозъчната маса на общо 1400 типа. За проучването на 107 от тях били употребявани вкаменелости, защото въпросните типове са изчезнали от дълго време. Сред тях са едни от най-древните китове и маймуни, познати на науката.

In a large study, scientists from and examined brain size of mammals and found that their brain-to-body size is more "indicative of general adaptations " to environments than intelligence.
Photo: @SmithsonianArch/SIA-MNH-2911
— Marine Mammal Commission (@MarineMammalCom)
Според резултатите от изследването, съотношението сред размера на тялото и мозъка не се е променяло отмерено в хода на еволюционното развиване. В продължение на милиони години, слоновете, да вземем за пример, са увеличавали по едно и също време както размера на своите тела, по този начин и на мозъците си. В същото време делфините са се смалили, само че мозъците им са станали по-големи. Сходна наклонност се вижда и при човекоподобните маймуни. Учените са на мнение, че направените от тях модели демонстрират какъв брой погрешно е да се прави връзка сред интелигентността на даден тип и съотношението сред размера на неговото тяло и мозъка му.

„ Фактите, с които разполагаме, сочат, че това съответствие е релативно маловажно “, счита Джерън Смиърс, постепенен биолог от университета „ Стони Брук “ и един от създателите на проучването. "Нека се фокусираме върху калифорнийския морски лъв. Тези животни имат дребни мозъци спрямо телата им. Въпреки това, те са известни със своята забележителна просветеност “, отбелязва Смиърс. Извършеният разбор на еволюционната история на калифорнийския морски лъв демонстрира, че увеличението на размерите му е обвързвано с хищниците, които са представлявали опасност за него и може да бъде несъмнено като защитна реакция, нямаща никакъв отрицателен резултат върху неговата просветеност. „ Казано по различен метод – става въпрос за увеличаване на тялото, а не за някакво смаляване на мозъка “, прибавя Смиърс.

The discovery of new human species means link between intelligence and brain size is unclear
— The Independent (@Independent)
„ С резултатите от нашето проучване успяхме да преобърнем дългогодишната визия, че относителният размер на мозъка по отношение на тялото може да бъде приравнен с равнището на просветеност “, отбелязва на собствен ред Камран Сафи от сдружението „ Макс Планк “, който също е измежду създателите на проучването. "Истината е, че от време на време огромните мозъци могат да бъдат крайния резултат от последователното понижаване на размера на тялото, породено от фактори като ново местообитание или метод на напредване - с други думи, това няма нищо общо с интелигентността. Използването на относителния размер на мозъка като индикация за когнитивните качества на даден тип би трябвало да отстъпи на назад във времето. Много по-важна е еволюционната история, нюансите в метода, по който мозъкът и тялото са се трансформирали с течение на времето ", счита Сафи.

Новото изследване разкрило и още нещо любопитно: най-съществените промени в размера на мозъка на редица бозайници настъпили след две пагубни събития. Едното от тях е всеобщото измиране на типове преди към 66 млн. година (когато изчезнали динозаврите), а другото – климатичният преход, случил се преди 23 – 33 млн. година Учените открили, че след всеобщото измиране в края на интервала Креда настъпила трагична смяна в съотношението сред размера на мозъка и тялото при редица бозайници, които почнали да запълват нишите, оставени празни след изгубването на динозаврите.

Приблизително 30 милиона години по-късно, в края на Палеогена, климатът почнал да става студено, което също довело до фрапантни еволюционни промени. Тогава телата и мозъците на доста животни, измежду които тюлени, мечки, китове и примати, нараснали своите размери. „ Резултатите от проучването несъмнено ни изненадаха. Голяма част от вариациите в относителния размер на мозъка на редица модерни бозайници – като делфините, слоновете и човекоподобните маймуни, могат в огромна степен да бъдат обяснени с измененията, настъпили при техните прадеди по време на тези две пагубни събития “, отбелязва Смиърс.

Big and brilliant: complex whale behavior tied to brain size
— Reuters (@Reuters)
Авторите на проучването прибавят, че анализирането на еволюцията на интелигентността изисква детайлно проучване на някои невроанатомични характерности, като тези елементи от мозъка, свързани със комплицираните когнитивни процеси. „ Безспорно, съотношението сред размера на мозъка и тялото в някои връзки е директно обвързвано с интелигентността. Заключенията, до които достигнахме, обаче, недвусмислено демонстрират, че в доста по-голяма степен то е резултат от акомодацията на някои типове към огромния напън, който околната среда е оказвала върху тях в предишното “, прибавя Смиърс.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Автор: Русалин Венев.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Блондинка към русокоска: - Знаеш ли, че с цел да се оплете един пуловер, трябват три овце! - Какви ги приказваш! Аз дори не знаех, че… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниТази прогноза е на Bloomberg, само че явно нещо се е трансформирало, защото предходната им прогноза бе за паритет в цените още през 2023 г.Новата версия на платформата идва с много промениРодители с остри реакции след първото класиранеФормацията, кръстена на видния английски естествоизпитател Чарлз Дарвин, беше водеща дестинация за гмурканеПрограмата на DIEMA SPORT 3 ще обогати спортното наличие в премиум пакетаВ коя група попада БългарияПовечето биха желали държавното управление да ползва политики, които лимитират имиграциятаПо-късно през днешния ден нашият плувец ще спори за място на финалаПрестъплението е осъществено в интервала от март 2014 година до началото на ноември 2014 година в село Лесово, общ. Ямбол, и в гр. БургасКъм Арктика се стремят освен граничещите с нея страни, само че и по-отдалечени страни като КитайТаско Ерменков е част от листата, само че отхвърли това да е истинаНово бъдеще за лекарите на „ Откраднат живот “ по време на огромния край на 20 майВедомството е готово да спомага и логистично за разпространяване на осведомителни материали

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР