С 8 гласа за и един против Борислав Сарафов беше

...
С 8 гласа за и един против Борислав Сарафов беше
Коментари Харесай

Извънредно! След отстраняването на Гешев: ВСС избра изпълняващ длъжността главен прокурор

С 8 гласа за и един срещу Борислав Сарафов беше определен за и.д. основен прокурор. Това реши Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, предава 24 часа. Против беше единствено Пламен Найденов.
Дебатът беше много къс. Кадровиците гласоподаваха, че решението им може да бъде обжалвано.
Лично във Висш съдебен съвет се бяха явили Борислав Сарафов и Десислава Пиронева. Преди това кадровиците потърсиха по телефона заместниците на Гешев да ги питат дали са съгласни да вземат участие.
Борислав Сарафов, Десислава Пиронева и Даниела Машева дадоха единодушие по телефона да бъдат и.д. основен прокурор. Сарафов и Пиронева се явиха даже персонално. След избора Сарафов сподели следното:
Дълбоко съм уверен, че прокуратурата би трябвало да стартира съответните промени. Настъпи време разделнно. От сърце ви благодаря, само че осъзнавам отговорността, с която съм претрупан, сподели той.
В началото на дебата кой да бъде Пламен Найденов сподели, че против Борислав Сарафов има два сигнала във Върховен касационен съд по механизма за следствие на основния прокурор, както и инспекция в Инспектората.
Пламен Найденов предложи да е Даниела Машева, която е прокурор от 1991 година Във ВКП тя е от 2006 година Освен това той е и шеф на националното разследване. Ресорът му е следствието. За Найденов кандидатурата на Машева стояла най-добре.
Калина Чапкънова пък изясни, че тези сигнали не били тествани. Гергана Мутафова я поддържа, че се съмнява в „ чистотата “ на тези сигнали. Тези сигнали „ заваляли “ след отпочване на процедурата за премахване на основния прокурор. Ако почнем по този метод би трябвало да се сарозпуснем, тъй като против всички нас има сигнали, които започнаха след отпочване на процедурата за освобождаве на основния прокурор. Тя поставяла под подозрение всичко, което се пишело в медиите след 12 май.
Стефан Петров сподели, че и.д. е краткотрайна фигура, която не предстои на инспекции за етичност. Според него и тримата кандиидати имат правото на бъдат гласувани от Прокурорската гилдия, а нейно суверенно право било да дефинира и.д. основен прокурор. Огнян Дамянов предложи за тримата да се гласоподава по азбучен ред. Те отговаряли за условията за стаж. По мотив на това, че е имало висяща процедура във Висш съдебен съвет против Сарафов, той „ сподели, че лицето, което направило предлагането “ Гешев било освободено от длъжността основен прокурор.
Гергана Мутафова също поддържа Сарафов. Тя напомни, че тогава с цялостно болшинство го избрали за шеф на следствието. Той е с доста огромен административен опит, дава отговор на всички условия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР