С 539 гласа за“, 45 гласа против“ и 48 въздържал

...
С 539 гласа за“, 45 гласа против“ и 48 въздържал
Коментари Харесай

Евродепутатите утвърдиха приемането на Хърватия в еврозоната

С 539 гласа „ за “, 45 гласа „ срещу “ и 48 „ въздържал се “ Европейският парламент одобри отчета на Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), в който се показва, че Хърватия извършва всички критерии за приемане на еврото от 1 януари 2023 година

В отчета се отбелязва, че макар че оценката на готовността на Хърватия е осъществена на фона на пандемията COVID-19, високата инфлация и войната на Русия против Украйна, Хърватия продължава да е подготвена да одобри еврото.

Членовете на Екологичен потенциал също по този начин декларират, че Хърватия към този момент има по-високо равнище на ценова конвергенция с еврозоната спрямо други страни членки при приемането на еврото. Въпреки това Парламентът чака от хърватското държавно управление непрекъснати старания за обезпечаване на по-нататъшно доближаване на цените и за това, че въвеждането на еврото няма да докара до изкуствено повишение на цените.

Становището на Екологичен потенциал ще бъде препратено до страните от еврозоната, които дават отговор за окончателното позволение Хърватия да одобри общата европейска валута.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР