С 49 гласа за, 81 против и 33 въздържали се

...
С 49 гласа за, 81 против и 33 въздържали се
Коментари Харесай

Депутатите решиха за индустриалния коноп

С 49 гласа " за ", 81 " срещу " и 33 " въздържали се " депутатите отхвърлиха на първо гласоподаване измененията в Закона за надзор върху наркотичните субстанции и прекурсорите. Той предвиждаше с позволение на министъра на земеделието да се отглеждат и преработват растения от рода на конопа, когато са предопределени за произвеждане на артикули без психоактивно деяние. 

Макар измежду вносителите на законопроекта да стоят подписите и на двама депутати от ГЕРБ-СДС той получи поддръжка в зала единствено на ПП-ДБ. Владислав Панев посочи икономическите изгоди от развъждането и преработката на промишлен коноп, като акцентира на това, че тази просвета може да съживи Северозападния район:

" Това е извънредно родолюбив закон, първо, защото конопът е обичайната българска просвета. Последните, години откогато преработката на промишлен коноп е неразрешена в България, изнасяме работни места, изнасяме добавена стойност, изнасяме вложения за прилежащите ни страни, може би за стотици милиони левове. Вече модифицираната продукция се внася назад за продажба на българския пазар ". 

Доскоро ръководещи и съпротива се обединяваха в рецензиите си, че макар медицинските изгоди - като да вземем за пример за лекуване на глаукома и Алцхаймер, имат подозрения във опциите за надзор, написа БНР. 

Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС обаче приведе американска статистика, съгласно която в щатите, където марихуаната е легализирана, зависимостта и престъпността са се повишили:

" При всичките обсъждания, когато сме обсъждали тази тематика в здравната комисия, съм задавал въпроса - примерно на Министерство на вътрешните работи, на другите институции, по какъв метод ще се управлява този 003 % карабиноли, които се съдържат, по какъв % и по какви методики ще се правят оценка. Отговор положителен нямаше ". 

Проф. Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ добави:

" Липсата на надзор по какъв начин ще се направи и коя лаборатория, кои лаборатории, тъй като индустриалното произвеждане ще изисква доста засилен надзор, прави по този начин, че ще бъдат в страната дадени благоприятни условия за производства на неща, които могат да бъдат с двойна приложимост ". 

Росен Костурков от ПП-ДБ опита да опровергае опасенията:

" Индустриалният коноп и марихуаната са две радикално разнообразни растения и всички приказки, изключително от медицински лица, че ние с разрешаването на преработката на промишлен коноп, от който се вършат индустриални артикули - въжета, тухли, масла, изолации и така нататък позволяваме марихуаната, е, дори не и популизъм, не знам какво е, това е закононарушение ". 

Този законопроект беше отритнат от трети парламент.  
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР