С 47 гласа за общинските съветници приеха Наредба за специфични

...
С 47 гласа за общинските съветници приеха Наредба за специфични
Коментари Харесай

Бургас налага с наредба нови правила за единен облик на града


С 47 гласа " за " общинските съветници одобриха Наредба за характерни условия към образа на градските пространства, постройките и архитектурните ансамбли на територията на Бургас. Така в бъдеще проектанти и архитекти ще би трябвало да преценяват стилово фасадите и другите детайли на постройките. При ремотни и реконстуркция също ще се съблюдават правила, бе конкретизирано по време на самото съвещание.

Предложението за приемането на наредбата беше импортирано от кмета на общината Димитър Николов.

" Наредбата има за цел да сътвори обединен механизъм и тъкмо обособени критерии за основаване на различим образ на града, въвеждане на ред и прекратяване на практиката на поединичен метод за всяко позволение, което води до липса на хармония и допълнение в цялостната визия на градските пространства. Въвеждат се условия към капиталовите планове за нови градежи, реорганизация, продължение и надстрояване и съществени и настоящи поправки на здания и уреди, улици, площади и озеленени площи, както и на детайлите на градския дизайн и още на този стадий от капиталовия развой ще бъде овладяно безконтролното и ексцентрично офромление на градската среда, което се получава, в случай, че липсват единни правила. Очакванията от приемането на Наредбата за градската среда са свързани с опцията град Бургас да придобие изцяло нов образ, като се спре оформянето на подобен, посредством неконтролиран развой на единични решения за обособени зони ", написа в претекстовете към наредбата.

По време на изявлението на кмета Димитър Николов пред Общинския съвет стана ясно, че стиловото вземане предвид на частните здания ще е за сметка на притежателите, а на общинските здания за сметка на общинския бюджет .

" Ние ще се съобразим с текстовете в наредбата във връзка с общинската благосъстоятелност. Към частните притежатели ще се ползват тези условия, включени в документа. В момента има условия за постройките, които се обновяват по програмата за енергийна успеваемост. Вече трета година общината организира друга стратегия за здания на културата. Булевард " Алеко Богориди " е образец за това. Когато притежател откаже да приведе фасадата във тип по условията, администрацията заплаща за осъществяването им, а по-късно по правосъден ред си получава средствата. 80 на 100 притежателите се преценяват. В някои случаи събирането на притежателите на постройките е мъчно, само че вършим всичко допустимо да помогнем при подготовката на нужните документи. През Министерството на културата са най-тежките процедури ", сподели кметът.

По думите му националното законодателство също не е напълно. Изказването му беше направено след отправени рецензии от общински съветници, че в препоръчаната за гласоподаване разпоредба има съществени пропуски.

" Нужно е да има стандарти по използването на ограниченията, включени в наредбата . Стандартите включват даже типа на настилката, осветителни тела, даже кошчетата и шрифтовете, които дават марка на града. Към наредбата сега има единствено 4 оферти и те касаят единствено цветове и подземната съгласуваност. Стандартите би трябвало да са направени доста добре. Администрацията надали има време и потенциал да го направи. Това би трябвало да се направи с браншови организации и външни специалисти ", сподели общинският консултант Георги Дракалиев.

" Общината има потребност от такава разпоредба. Така оферти вид обаче е малко преувеличен. Според член 23, алинея 2 в нея предпочитано ще се преглеждат, съгласуват и извършват обекти към основни обществени пространства. Това не би трябвало да попада в тази разпоредба, тъй като е дискриминационен детайл. Не видях информация за стандартите. Ако я приемем, огромна част от целите в нея няма да са използвани, тъй като нямаме стандарти ", разяснява от своя страна Стоян Грозев.

По време на дебатите стана ясно, че стандартите по признатата разпоредба ще бъдат направени и допълнени на по-късен стадий, а мнения и оферти ще бъдат признати от всички съсловни организации с отношение към нормативния акт. Според заместник-кметът по строителство в локалната администрация инж. Чанка Коралска, текстовете в гласувания документ са плод на 3-годишен труд.

" Не мога да се съглася с тези, които споделиха, че тази разпоредба не е коментирана със съсловните организации. Не е правилно, че не е обсъждана. За нас този нормативен акт е нещо ново, без значение че в годините сме опитвали по разнообразни способи да вкарваме такива стандарти. При ремонта на " Богориди " си поставихме задача да пожелаваме от всички търговски обекти - тентите и пространства към тях да бъдат в един образ. Това се видя от всички. Тази разпоредба, занапред откакто бъде призната, ще има опция да се развива - имам вяра, в добра посока. Призовавам, в случай че сте забелязали съответни пропуски и имате оферти, да ги отправите към нас и ние ще ги разясняваме със съсловните организации и ще предложим вид за изменение ", сподели Коралска.

Според арх. Петър Статев, наредбата касае бъдещи здания и е крачка в вярната посока .

" При правенето ѝ е взето мнението на Камарата на архитектите, занапред останалите от тях оферти ще се прибавят към нея. Самата разпоредба дава опция за опазване на историческия образ на града. И на мен ми се искаше да се включат готовите силуети по улиците, само че ще изчакаме малко, все още те са отчасти направени ", сподели той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР