С 366 заразени на 100 000 жители /в понеделник/, при

...
С 366 заразени на 100 000 жители /в понеделник/, при
Коментари Харесай

В Сърбия: Ситуацията е тревожна, трябва да се затвори всичко!

С 366 инфектирани на 100 000 поданици /в понеделник/, при наблюдаване на интервал от две седмици, Сърбия е една от страните в района с най-неблагоприятна епидемиологична картина, написа вестник " Данас ". Директорката на коронавирус болничното заведение в Батайница Татяна Аджич Вукичевич сподели за вестника, че наподобява ще се повтори обстановката от декември, когато в един миг в Сърбия имаше и по 8000 инфектирани дневно и в лечебни заведения бяха настанени съвсем 10 000 души, предава Българска телеграфна агенция.

" Не съм член на Кризисния щаб, аз съм доктор в алената зона през цялото време. По това, което виждам, мога да предвиждам, че ще се повтори обстановката от декември. Така е, когато всичко е оставено отворено, когато работят ски курортите ". Запитана какво би трябвало да се направи, тя предложи " да се затвори всичко, което може да се затвори ". " Сега е безпредметно да се мисли за стопанската система, няма да има кой да лекува хората ", предизвести лекарката.

Тя заяви, че Коронавирус болничното заведение в Батайница бързо се запълва и в понеделник са признати 60 души, което е най-големият брой до момента. Повечето пациенти са на възраст сред 40 и 50 години, почти идентичен брой дами и мъже.

Зоран Гойкович от Кризисния щаб също оцени епидемиологичната обстановка в Сърбия като тревожна и заяви, че броят на заболелите нараства с всеки ден, а системата към този момент 10 месеца е пренапрегната. Той прикани жителите да се имунизират и да съблюдават взетите епидемиологични ограничения. Гойкович заяви, че до момента в Сърбия с първа доза са имунизирани към 1,3 милиона души, а втората доза са получили 472 000 души.

Кризисният щаб ще заседава тази заран и броят на новозаразените, който тези дни доближи 3000 души дневно, не влива оптимизъм, че ограниченията ще бъдат разхлабени, а по-скоро може да бъдат затегнати, написа вестник " Новости ".

Епидемиологът Бранислав Тиодорович чака нарастване на броя на новозаразените, защото е минал инкубационният интервал от връщане на хората от зимни почивки. Обмисля се затварянето на заведенията, само че преди всичко е строгият надзор, сподели Тиодорович.

Епидемиологът Предраг Кон на собствен ред съобщи, че медицинските членове на Кризисния щаб от дни упорстват за съвещание, което би трябвало да се състои през днешния ден. Той посочи, че ще се разисква намаляването на работното време на заведенията за хранене и прекосяването на някои учебни заведения на онлайн образование.

" Полицейският час е тематика от предишното и няма да бъде в дневният ред на съвещанието ", увери Кон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР