С 32 гласа За, 8 Против и 9 Въздържали се

...
С 32 гласа За, 8 Против и 9 Въздържали се
Коментари Харесай

Общинският съвет прие новата структура на общинската администрация в Русе

С 32 гласа " За ", 8 " Против " и 9 " Въздържали се " Общинският съвет в Русе при измененията в структурата на общинската администрация. Предложението не беше подкрепено от общинските съветници от ПП-ДБ.

Заместник кметовете на Община Русе от 4 стават 6. Дирекциите в общината от 11 към този момент ще са16.

В новата конструкция на общинската администрация отраслови заместник-кметoве ще поемат основни браншове.

Екологията, опазването на околната среда, чистотата на въздуха, акомодацията към измененията на климата и ръководството на отпадъците като един от най-важните цели за града ще бъдат обособени в независим сектор. Той ще бъде на директно послушание на заместник-кмет по „ Опазване на околната среда и комунални действия “.Ще се подсилят дейностите по озеленяване, запазване чистотата на града, акомодация към климатичните промени и ръководството на действия, свързани с запазване на чистотата на атмосферния въздух. Предвижда се на мястото на досегашната дирекция „ Екология и превоз “ да се сътвори нова независима дирекция “Екология и зелена градска среда “. Общинските предприятия “Комунални действия ” и “Паркстрой ” също ще бъдат в този сектор.

Досегашният сектор „ Икономика и интернационално съдействие “ се преструктурира в сектор „ Международни стратегии и планове, вложения и благосъстоятелност “, поради предстоящото увеличение размера на работа по идното кандидатстване на общината по стратегии и планове в новия програмен интервал и по Националния проект за възобновяване и резистентност. В тази връзка се отстранява отдел “Международно съдействие и планове ” и се основава нова дирекция „ Икономика, вложения, интернационално съдействие и планове “.

Социалните услуги в община Русе се усилиха доста и сега наброяват 49, което прави града отличник в страната по осъществени действия. Поредицата от здравни и филантропични рецесии у нас през последните 4 години наложи въвеждането на нов метод за осъществяване на редица практики. В сферата на образованието бяха въведени доста нововъведения. Ще бъдат продължени стратегиите за подкрепяне на родителството, ще се поддържат постройките на учебни заведения, детски заведения и площадки, и ще продължи разширението на обществените услуги. С цел по-добър надзор и по-ефективно осъществяване на функционалностите предлагането на кмета е досегашният сектор „ Хуманитарни действия “ да бъде разграничен на три:

- Ресор “Образование и просвета “, към който да се обособи дирекция „ Образование и просвета “ с два отдела: „ Образование “ и „ Култура, духовно развиване и изкуство “, както и звеното за Местната комисия за битка с противообществени прояви на пълнолетни и малолетни.

Ресор „ Социални, здравни действия и превоз “ с дирекции „ Социални и здравни действия “ и „ Транспорт “. Голяма част от осъществяваните действия и политики в региона на превоза, като издаването на карти за паркиране на хора с увреждания и разпределението на средствата за компенсиране на пътуванията с ценови облекчения от общинския и републиканския бюджети, имат все по-социален темперамент, което обуславя и включването му в този сектор.

Социалната значителност на спортните действия в Русе, както и тяхното подкрепяне посредством финансиране на спортните клубове, също е измежду целите на локалната администрация. В сходство с общинската стратегия за поощряване на развиването на физическото образование и спорта в идния мандат се планува да бъдат извършени голям брой събития, някои от които с интернационален темперамент и висок сан. Пълноценното личностно развиване на младежите и включването им в публичния и икономическия живот посредством разнообразни действия също е във фокуса на вниманието на Община Русе. Затова се предлага третият сектор да е „ Спорт и юношески действия “ - напълно фокусиран към спорта и младежките действия посредством едно звено, структурирано в дирекция „ Спорт и юношески действия “.

Сред главните цели на Община Русе остават сигурността, спокойствието на жителите и своевременната реакция на техните потребности, сигнали и тъжби, както и по-бързото премахване на зародили проблеми и конфликтни обстановки в града. За тази цел е належащо да се концентрират и засилят контролните функционалности на Общината, да се построи по-добра взаимовръзка сред звената, да се подчертава върху дигитализирането на документооборота, като се подсигурява и сигурността на информацията. В тази връзка се предлага обособяването на нов сектор - „ Сигурност и публичен ред “, който ще е под директното управление на кмета.

Ресорът на заместник-кмета по „ Устройство на територията “ остава неизменен. На негово директно послушание са Дирекция „ Инвестиционно планиране, устройство и кадастър “ и Дирекция " Инфраструктура, строителен и инвеститорски надзор ".

Дирекциите „ Местни налози и такси “, „ Административно обслужване “, “Финансово-стопанска ”, “Правни действия ”, както и секторът „ Управление на административния сграден фонд, доставяне и ведомствен превоз “, като част от общата администрация, се планува да бъдат на директно послушание на секретаря на Общината. Към него се предлага и основаването на нова дирекция - „ Контрол по срочността на документооборота, канцелария и връзки “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР