С 318 гласа против и 278 за евродепутатите отхвърлиха спорната

...
С 318 гласа против и 278 за евродепутатите отхвърлиха спорната
Коментари Харесай

Евродепутатите отхвърлиха спорната директива за авторското право

С 318 гласа " срещу " и 278 " за " евродепутатите отхвърлиха противоречивата инструкция за авторското право, чиито съперници настояват, че рискува да наложи невиждана цензура в интернет. Сега текстовете, които тормозиха деятелите за свободата на мрежата, ще бъдат прегледани на пленарно съвещание на европарламента през есента, предава Дневник.

С леки промени в оферти от Европейската комисия текст директивата бе утвърдена от правната комисия на европарламента през юни. Това трябваше да даде началото на договаряния сред Екологичен потенциал и Съвета на Европейски Съюз, които да завършат с гласоподаване на пленарно съвещание и влизане в действие на новите правила. Но откакто задоволителен брой депутати възразиха публично против решението на правната комисия, въпросът бе гласуван на пленарното съвещание в Страсбург през днешния ден.

Основните тематики за различие са членовете 11 и 13. Член 11 се отнася до закрилата на изявленията в пресата при потреблението им онлайн – той придвижва в цифровата епоха авторските права от остарялата инструкция 2001/29/ЕО и планува, че те се погасяват 20 години след първичното издание.

Член 13 планува доставчиците на услуги, които съхраняват огромни размери творби и други обекти, качени от техните ползватели, и обезпечават на публиката достъп до тях, да подхващат в съдействие с носителите на права ограничения за гарантиране на отбраната или за недопускането на нарушаването им в техните услуги.

Според критиците на директивата член 11 ще изисква интернет търсачките да заплащат на медиите за препратки към уеб страниците им, а член 13 ще задължи обществените мрежи като " Facebook " и " Ютюб " да конфигурират филтри, които да предотвратяват качването на предпазени с авторско право материали. Защитниците ѝ обаче настояват, че тя е методът да се защитят създателите и носителите на права и терзанията за цензура са голословни. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР