С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на

...
С 3 месеца забавяне правителството прие решение за изплащане на
Коментари Харесай

Правителството плаща на Симеон за имотите, които съдът обяви за държавни

С 3 месеца закъснение държавното управление одобри решение за погашение на обезщетение на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Това оповестиха от Министерския съвет. 

Става дума за компенсацията на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лева, което бе присъдено на някогашния цар и сестра му от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург през 2023 година, припомня " 24 часа ".

Двамата осъдиха България, тъй като от 2009 година насам не могат да употребяват горите си, които съгласно тях са принадлежали на цар Фердинанд, а по-късно и на татко им Борис III.

През 2009-а страната реши, че парцелите с повърхност 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза нелегално. Въпреки че съдът в Страсбург се произнесе предходната година, до момента страната не бе изплатила компенсацията им. Срокът бе ноември 2023 година

Преди седмица обаче въпросът се заплете още повече, откакто Софийският областен съд призна страната за притежател на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хиляди лева - равностойността на получените добиви от парцелите.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР