С 29 гласа за“ общинските съветници в Габрово приеха предложението

...
С 29 гласа за“ общинските съветници в Габрово приеха предложението
Коментари Харесай

Къща в ЕМО „Етър“ ще бъде адаптирана за културни и образователни събития

С 29 гласа „ за “ общинските съветници в Габрово одобриха предлагането за смяна на предназначението на къщата „ Кръстник Колчев хан “ в ЕМО „ Етър “. Против и въздържали се нямаше. Промяната ще бъде от административна в многофункционална музейно-експозиционна постройка и е в осъществяване на действия, заложени в капиталовата стратегия за развиване на музея.

Администрацията ще се реалокира в постройката на хотелския комплекс след преустройството на хотел „ Странноприемница “ към ЕМО „ Етър “, за което сега има разгласен архитектурен конкурс. Освободеният обект „ Кръстник Колчев хан “ ще се употребява за музейни и експозиционни цели, а фондохранилището, което се обитава там към сегашния миг, ще се измести в дареното на музея остаряло учебно заведение в кв. Етъра.

Новата функционалност на къщата ще подкрепи главните действия на целия комплекс. Ще се обезпечи закрито и климатизирано пространство за осъществяване на културни събития, образования, семинари, научни срещи и конференции, както и за просветителни мероприятия. Предвижда се дейна активност с учебните заведения по изкуствата в Котел, Широка лъка, Троян, Трявна и други, която е част от концепцията за институционално развиване на габровския етнографски музей. Ще бъде непокътната образната достоверност на обекта, като съществуващите вътрешни пространства ще бъдат приспособени без да се нарушава градивната и архитектурната целокупност и тип.

Общински съвет – Габрово утвърди и поддържа провеждането на обществено оповестен конкурс за отдаване чартърен на „ Билкопродавницата “, ситуирана на втория етаж в Хлопкарската работилница в ЕМО „ Етър “. Определена е начална конкурсна цена от 180.00 лева без Данък добавена стойност за период от 5 години от датата на сключване на контракта за наем.

С 24 гласа „ за “ общинските съветници поддържаха желанието на жителите от с. Киевци да бъдат именувани и номерирани улиците в селото. Служители на общинската администрация са разпознали улиците и след разискване с локалното население са оформили оферти за имената им. Предложенията са утвърдени от Комисията по Административно обслужване, публичен ред, сигурност и интернационално съдействие при Общински съвет – Габрово. Улиците се именуват „ Обединение “, „ Панорама “, „ Извор “, „ Детелина “, „ Кръста “ и „ Иглика “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР