С 277 гласа за при нито един против и въздържал

...
С 277 гласа за при нито един против и въздържал
Коментари Харесай

В Канада единодушно одобриха закон "Магнитски", Русия заплаши с ответни мерки

С 277 гласа " за " при нито един " срещу " и " въздържал се ", депутатите в Камарата на общините на Канада утвърдиха късно в сряда закон против публични лица на други страни, които нарушават човешките права в своите страни.

Нормативният акт стана прочут като Закон " Сергей Магнитски ", локална версия на едноименния закон в Съединени американски щати от 2012г. Подобен закон към този момент има и във Англия. Той планува заледяване на активите и възбрана за влизане на територията на Канада за представители на задгранични държавни управления, нарушаващи правата на индивида.

Следват още няколко законодателни процедури взаимно със Сената и автограф на генерал-губернатора Жули Пайет. Очаква се те да приключат до две седмици и законът да влезе в действие до края на годината.

В хода на дебатите бе казано, че законът би трябвало да бъде ориентиран преди всичко против служители от Русия, Венецуела, Иран, Виетнам и Мианма. Но само Москва реагира остро и канадските медии разясниха, че явно управляващите в Русия се припознават като причинители на такива нарушавания, откакто в текста не е категорично записано името на нито една страна.

Часове преди вота Мария Захарова, говорителка на външното министерство на Русия, съобщи, че " всеки антируски акт на канадските управляващи няма да бъде оставен без съответен отговор ". Отношенията сред двете страни се утежниха след анексирането на Крим от руснаците, Отава наложи наказания дружно със Съединени американски щати, Европейски Съюз и няколко други страни, а съветски медии настояват, че тези дейности били мощно повлияни от украинското лоби в Канада.

" Предуперждаваме още веднъж, че при положение на увеличение на натиска посредством наказания против нас, и ние ще разтеглим листата от канадци, на които е неразрешено да влизат в Русия ", цитира думите на Захарова организация " Интерфакс ". " В забележителна степен законът е елементарен окопие на злощастния американски " Закон Магнитски " и има за цел да подкопае руско-канадските връзки. "

На 2 октомври съветското посолство в Отава реагира с още по-остър звук. В формалната позиция се споделя, че законът е " недопустимо конфронтационен акт на груба интервенция във вътрешните работи на Русия, той опонира на здравия разсъдък и националните ползи на Канада, изолира Канада от останалия свят в миг, когато са извънредно значими дипломацията и построяването на съюзи ".

" За страдание, сме очевидци на продължаването на провалила се политика, прокарвана от русофобски детайли ", се споделя още в позицията на посолството.
Законът, прочут още с формалния си номер S-226 се назовава " Справедливост за жертвите на корупция на задгранични публични лица " и планува още ремонти в Закона за специфични стопански ограничения и Закона за имиграцията и отбрана на бежанците. Списъкът по канадския " Закон Магнитски " ще оказва помощ за използването на Закона против корумпирани задгранични държавни чиновници, Закона против пране на пари и Закона против финансирането на тероризъм.

С него още се не разрешава на канадски компании да имат връзки с задгранични лица, " които са виновни за, или са взели участие в извънсъдебни убийства, изтезания и други тежки нарушавания на интернационално приетите права на индивида ".

Прилагането му още в този момент повдига въпроси. Говорителят му Кирил Калинин попита по-рано: Дали някой има вяра, че Канада ще посмее да глоби с този закон смъртните присъди, узаконените изтезания и противозаконните арестувания в базата " Гуантанамо " и тайните затвори на Централно разузнавателно управление на САЩ в Европа? ". Канадски адвокати питат дали S-226 ще бъде прибавен против членове на кралското семейство на Саудитска Арабия, да вземем за пример.
Списъкът с имената на глобените ще бъде формиран от канадския външен министър Кристия Флрайланд, на която Русия забрани да стъпва на нейна територия. Списъкът не предстои на гласоподаване в Народното събрание и ще бъде утвърден с нормално решение на държавното управление. Постоянно в него могат да се прибавят нови имена или да отпадат остарели.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР