С 20 хиляди лева ще бъде финансирана втората сесия на

...
С 20 хиляди лева ще бъде финансирана втората сесия на
Коментари Харесай

В Монтана дават още 20 хиляди лева за малки инициативи

С 20 хиляди лв. ще бъде финансирана втората сесия на Общинския фонд за поддръжка на локални начинания за 2018 година, съобщи кметът на Монтана Златко Живков. Следставта се обезпечават от община Монтана и фондация „ Агора”. Срокът за подаване на оферти от читалища и локални инициативни групи е до 20 август.
В първият стадий от стартирането на фонда са финансирани 6 плана на обща стойност 18 хиляди лв.. Те са на читалищата в Славотин, в Монтана, във Винище, в Стубел и в кв. Мала Кутловица. Одобрен е и план на неофициална гражданска група „ Жеравица”. Три от плановете са за закупуване на нови носии, по един - за създаване на детска площадка, открита сцена и основаване на юношески клуб.
„ Изключително съм сюрпризиран, че с изключение на средствата от фонда в размер на 3 хиляди лв., хората от Мала Кутловица събраха още 700 лв., беше обезпечено в допълнение спонсорство и непринуден труд, с цел да бъде детската площадка във типа, в които я открихме преди седмица, сподели Живков. Той посочи, че премиерата на закупените костюми за отбор „ Пъстрина” към читалище „ Разум” е била на три интернационалните фестивала в Приморско, в Ниш – Сърбия, и в Цепина - Черна Гора.
С нови носии е и самодейната група читалище „ Просвета” в Славотин. В началото на октомври те ще бъдат показани на честването на 90-годишнината на самодейната институция.
Откритата сцена в Стубел също е подготвена и на 28 юли на нея ще се изявят участниците във фолклорния събор. В Стубел е и една от най-големите читалищни здания в общината. В две поредни години за ремонта й от общинския бюджет се отделят по 60 хиляди лв., напомни кметът на Монтана.
„ Такъв интерес към фонда и предоставяните благоприятни условия не сме разпознали в другите девет общини, с които работим, съобщи Емилия Лисичкова – фондация „ Агора”. Тя разясни че смисъла на тези дребни планове е хората в обособените общности да имат личен принос, да се разпознават в резултата и да надграждат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР