С 18,2% по-евтин ще е промишленият ток за днес, изтъргуван

...
С 18,2% по-евтин ще е промишленият ток за днес, изтъргуван
Коментари Харесай

Цената на тока за бизнеса пада с над 18 процента днес

С 18,2% по-евтин ще е промишленият ток за през днешния ден, изтъргуван през вчерашния ден в сегмента ден напред, сочат данните на Българската самостоятелна енергийна борса (БНЕБ).

Цената за четвъртък от 251,12 лева (128,40 евро) е първата от началото на декември за работен под 300 лева за мегаватчас. По-ниски от това равнище са били цените единствено почивните дни 27 декември (293,60 лева./МВтч) и на 25 декември (254,35 лева./МВтч).

За през днешния ден най-евтин ток в сегмента от 70,58 евро/МВтч е бил изтъргуван в Белгия, като там е записано поевтиняване на дневна база от 54,6%. На второ място е общият пазар на Германия и Люксембург със 73,26 евро/МВтч. Най-високата цена от по 200,68 евро/МВтч е записана в Португалия и Испания, като тези две страни са единствените, където на вчерашната търговия на пазара „ ден напред “ е регистрирано повишаване от съвсем 11%, сочат данните на energylive. На Балканите с най-ниска цена от 118,43 евро/МВтч са Словения и Хърватска, а с най-висока - Гърция със 162,16 евро/МВтч.

Вчера ръководителят на Управителния съвет на АИКБ Васил Велев предвижда в ефира на Nova news, че се задава цена на тока от към 600 лв.. " Изнасяме над една четвърт от електрическата енергия, създавана у нас. В БЕХ се складират пари, изсмукани от труда на хората ", сподели той. " Това не е единствено български проблем ", добави Велев. Според него не би трябвало да има предел на финансовата помощ. " Това в действителност не е помощ за бизнеса, а връщане на надвзетото ", сподели той и добави, че има риск от закриване на работни места и даже на предприятия и висока инфлация.

Според икономиста Кузман Илиев ограниченията с обезщетенията на усложнения бизнес са краткосрочни, а те могат да бъдат и нездравословни, в случай че не се мисли дълготрайно. " Не може да противопоставяме бизнеса на производителите на електрическа енергия ", безапелационен бе той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР