С 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на

...
С 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на
Коментари Харесай

Висшите училища получават 15 млн. лева за справяне с кризата

С 15 милиона лв. в допълнение за последните три месеца на тази година ще бъдат подкрепени държавните висши учебни заведения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, реши държавното управление.

Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, призната от 46-ото Народно заседание през септември. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, избран от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България.

Съгласно решението на ректорите, в съгласие с национално представителните синдикати и Националното посланичество на студентските препоръки, с 11,5% ще бъде нараснала дотацията на университетите за прехрана на образованието. За задачата ще са нужни 13,6 млн. лева

Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите чиновници във висшите учебни заведения за последните три месеца от 2021 година Целта е да се подсигурява по-високо качество на образованието от отдалеченост в пандемията.

От 1-ви октомври средствата за стипендии на студентите и докторантите се покачват с 10%, за което ще се употребяват останалите 1,4 млн. лева от актуализацията на тазгодишния бюджет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР