С 14 гласа за“, нито един против“ и 4 въздържал

...
С 14 гласа за“, нито един против“ и 4 въздържал
Коментари Харесай

Пак преправят Закона за съдебната власт, чака се мнението на ВСС

С 14 гласа „ за “, нито един „ срещу “ и 4 „ въздържал се “, правната комисия на Народното събрание утвърди за първо четене законопроекта за превръщане на Закона за съдената власт (ЗСВ), предусещащ промени в наредбите за премахване на магистратите, в уредбата на атестирането, състезанията, разпоредбите за инспекции за честност и спор на ползи при съдии, прокурори, следователи.
Недоумение за какво един законопроект, признат 2007 година до момента е променян 47 пъти изрази при разискването депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков, който е зам.-председател на комисията. Той пресметна, че Законът за правосъдната власт (ЗСВ) се трансформира приблизително по 4 пъти и половина на година.
" Тази година това е третият път, в който ще гледаме Закон за съдебната власт, доколкото разбирам пече се още един някъде във Венецианската комисия, т.е. ще се извърши нормативът и този път ", предвижда Зарков, визирайки питането на правосъдния министър Данаил Кирилов за следствия против " тримата огромни " - основния прокурор и ръководителите на Върховния административен съд и Върховния касационен съд.
Зарков укори ръководещите, че форсират Народното събрание да одобри небрежно плана. " Законопроектът е признат от държавното управление на 20 септември и 4 дни по-късно влиза в правна комисия, без да можем да се срещнем със мненията и да обмислим деликатно текстовете ", възрази той.
По думите му този метод на работа буди страдание, тъй като този закон изисква сериозен спор, в който Народното събрание да извърши ролята си на съдия. " Законопроектът е прекомерно значим, с цел да бъде претупван. Изисква се по-сериозна подготовка и също да оставим време и на други заинтригувани лица, институции и наблюдаващи да реагират ", акцентира той.
" Никой не може да отхвърли, че има проблем с инфлацията на атестациите, роенето на най-различни атестации, които стават неефективни, тъй като се формализират и става на практика невероятно качеството им осъществяване, поради огромния им брой ", означи Зарков и изрази единодушие, че би трябвало да се трансформират наредбите за атестирането.
Въпросите, касаещи състезанията и инспекциите на магистратите също изискват повече време, безапелационен е депутатът. Той обърна внимание и на предложенията по отношение на разглеждането на делата в рационален период. " Законодателството на парче, без да имаме поради цялата законодателна политика в дадена област не е верен ход ", акцентира той. 
Прави се мъчно забележима корекция, с която периодите за въвеждане на т. нар. електронно правораздаване се отсрочват с година и половина, сигнализира още Зарков. " Вместо август тази година ги отменяме за 31 декември 2020 година - става дума за въвеждане в употреба на електронен портал за правораздаване, който с този законопроект се бута с година и половина обратно, без да се дава пояснение за това ", посочи депутатът от Българска социалистическа партия. Той уточни, че в законопроекта е очакван същият период за въвеждането на единната централизирана система за прокуратурата като не е препоръчано удължение на периода и изрази подозрение дали това не е неточност.
Представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев изясни, че срокът се удължава по искане на Висш съдебен съвет по отношение на план по оперативна стратегия " Добро ръководство " за въвеждането на единната осведомителна система и за смяна в правосъдната карта на съдилищата и прокуратурите, който следва да завърши към края на март с тестово изпитване. " Ние помолихме всичко това да се внедри в органите на правосъдната власт по едно и също време към края на идната година ", добави Магдалинчев и увери, че сега интензивно се работи и следва тестване и внедряване. " Това е повода и е по искане на Висш съдебен съвет ", сподели той.
Със законопроекта се предлага анулация на специфичната процедура за премахване от служба на магистратите, като ще се ползва общата уредба на отстраняването от служба по Наказателно-процесуален кодекс. " Абсолютно поддържам препоръчаното от правосъдното министерство член 230 да бъде анулиран и да се предлага плануваното по Наказателно-процесуален кодекс, защото няма да има специфичен режи, а ще се употребява общия режим, годен за всички български жители ", съобщи зам.-председателят на комисията от " Обединени патриоти " Християн Митев. 

В хода на разискването правосъдният министър Данаил Кирилов изрази вяра, че с предлаганите текстове ще се преодолее употребата на тематиката с краткотрайното премахване на магистратите и със страховете, които се популяризират в магистратското съсловие, че те са в непрекъснат риск от краткотрайно премахване с голословно деяние от страна на прокуратурата посредством формиране на досъдебно произвеждане.
Кирилов заяви, че в това време са отпаднали два параграфа от законопроекта, които касаят статута на инспекторите и основния контрольор и членовете на Висш съдебен съвет във връзка с компенсации по отношение на тяхната активност. " Това отпадане се наложи заради отвод на финансовия министър да утвърди финансова аргументация на законопроекта ", разясни Кирилов.
Цялостно мнение по законопроекта се чака да бъде признато на следващия ден от Пленума на Висш съдебен съвет. Засега има мнение от правната комисия на Висш съдебен съвет, някои въпроси са обсъждани и в бюджетната комисия на Висш съдебен съвет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР