С 14 гласа за и 2 гласа против Комисията по

...
С 14 гласа за и 2 гласа против Комисията по
Коментари Харесай

Икономическата комисия одобри Европейският инвестиционен фонд да управлява инвестиции за 180 млн. евро


С 14 гласа " за " и 2 гласа " срещу " Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание утвърди на първо четене законопроект за одобрение на съглашение за финансиране по механизма за възобновяване и резистентност сред България и Европейския капиталов фонд. То е за използване и ръководство на подкрепяните по Механизма за възобновяване и резистентност в България финансови интервенции.

Споразумението е подписано на 5 декември 2022 година от министъра на нововъведенията и растежа за Република България и от представители за Европейския капиталов фонд - Марсел Мюлер Марбах и Пабло Милан Сантеро.

Споразумението е подписано в осъществяване на Приложение от 28 април 2022 година към решение за осъществяване на Съвета за одобрение оценката на Плана за възобновяване и резистентност на България (ПВУ), според което финансовите принадлежности по ПВУ ще се ползват от Европейския капиталов фонд (ЕИФ) като финансов сътрудник (партньор по прилагането) посредством директно даване на ЕИФ по силата на особено съглашение за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност (МВУ) сред държавното управление на България и ЕИФ. Предвидените средства за финансови интервенции по Плана за възобновяване и резистентност са на обща стойност 180 млн. евро. 

В плана е заложено ЕИФ да получава годишна такса от 0,65 на 100 от сумата плюс други такси, само че не повече от 10 % от общия размер от посочените към този момент 180 млн. евро или до 18 млн. евро, показаха от Министерството на нововъведенията и растежа.

Целта на Програмата за икономическа промяна, която е част от ПВУ, е даване на поддръжка за бързо възобновяване и напредък на българските предприятия в главните проблематични области, които попречват тяхната конкурентоспособност и забавят трансформацията към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефикасна стопанска система. Програмата се състои от три фонда " Растеж и нововъведения ", " Зелен преход и кръгова стопанска система " и " Инвестиции в климатичен неутралитет и цифрова промяна ".

Споразумението има силата на интернационален контракт и предстои на одобрение със закон от Народното събрание.

Депутатът Румен Гечев изрази опасения че българската страна не е заложила механизми и критерии за оценка на работата на ЕИФ. Той уточни, че в ЕИФ имат сигурни доходи, без да е ясно каква ще е изгодата от тяхната работа за българската страна. Не е ясно и кой ще влага, и накъде ще бъдат ориентирани парите, добави той. Румен Гечев сподели, че ще утвърди плана, само че предложи таксата за консултанта да се заплаща прогресивно, според от резултата.

Инвестиционен комитет, ръководен от МИР, ще реши къде да се насочат парите, като всичко ще се стикова и на равнище Европейска комисия, сподели министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев. ЕИФ е структуриращ сътрудник и съветник. Той няма да влага, ние ще използваме неговите най-хубави практики, а парите идват от Европа през ПВУ. Отворени са всички варианти за бенефициенти, които ще бъдат прегледани от МИР. Има изгода съглашението да е в по-широки рамки, с цел да си свършим по-добре работата, добави Пулев.

С 15 гласа " за " и нито един срещу депутатите от комисията утвърдиха промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, импортирани със законопроект номер 48-202-01-44 от Министерския съвет на 19 декември 2022 година за първо гласоподаване.

Отново с 15 гласа " за " и нито един срещу Комисията утвърди и отчет на Междуведомствената комисия за експортен надзор и неразпространение на оръжията за всеобщо заличаване към министъра на стопанската система за осъществяване на Закона за експортния надзор и артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост за 2021 година, с номер 48-202-00-21, импортиран от Министерския съвет на 6 декември 2022 година, съобщи Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР