С 14 гласа за“, 7 против“ и нито един въздържал

...
С 14 гласа за“, 7 против“ и нито един въздържал
Коментари Харесай

Александър Андреев продължава в състезанието с един кон за шеф на ЦИК |

С 14 гласа „ за “, 7 „ срещу “ и нито един „ въздържал се “ Комисията по правни въпроси поддържа единствената кандидатура на Александър Андреев за ръководител на ЦИК. Окончателният избор на единствения претендент ще се организира в пленарната зала на съвещанието в петък. Предложението той да заеме стола на подалата оставката си Стефка Стоева пристигна от Федерацията на самостоятелните студентски сдружения (ФНСД), само че е припознато от ръководещите от ГЕРБ предходната сряда.

Лидерът на ФНСД Тодор Гунчев е назначен в топмениджмънта на държавната Българска банка за развиване (ББР) на 27 май 2020 година, заяви „ Биволъ “.

Андреев е сегашен член на изборната комисия и неин представител, определен от квотата на ГЕРБ, само че в предишния мандат заемаше поста по предложение на Българска социалистическа партия. Заедно с Движение за права и свободи от левицата през днешния ден не поддържаха кандидатурата му.

При чуването му бяха заложени редица въпроси от опозицията, съществени за идното машинно гласоподава в секциите с над 300 гласоподаватели, в подтекста на последните промени в Изборния кодекс. Колко машини ще са нужни? Ще се купуват или наемат, както и по кое време може да се чака публичната поръчка за това? На тези питания настоя обществото да получи отговор депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков.

„ ЦИК е призвана да извърши закона подобен, какъвто е признат “, отговори Андреев, представен от БГНЕС, като не разгласи дали има мнение по въпроса. Той акцентира, че комисията, която той е напът да оглави, въпреки всичко е групов орган и взема решения с болшинство от две трети. „ Въпросът е от компетентността на ЦИК, а не на нейния ръководител “, изясни Александър Андреев.

Той обаче заприказва за нуждата от по-подробна правна уредба на въпросите за придобиване на машини, тяхното депозиране, обслужване, узаконяване, одитиране и превозване. Той изрази вяра те да намерят своя отговор, само че още веднъж без да разясни дали приказва за нужда от нови промени в Изборния кодекс, подзаконов нормативен акт или бъдещо решение на ЦИК.

„ Не какво ще е решението на груповия орган, а вашето мнение “, настоя Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

„ За да се организира машинното гласоподаване, то би трябвало да има написани правила. Не може в Изборния кодекс да има единствено три текста, без в тази връзка да има правила за това какви би трябвало да бъдат машините, по какъв начин би трябвало да бъде извършено машинното гласоподаване “, отговори му Андреев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР