С 12% се увеличават пенсиите от юли месец и това

...
С 12% се увеличават пенсиите от юли месец и това
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Всички социални плащания са гарантирани в бюджета

С 12% се усилват пенсиите от юли месец и това е доказана опция от министър на финансите. Линията на бедността е оформящ фактор за всички обществени помощи. Това сподели общественият министър Иванка Шалапатова пред bTV.  Социалният министър увери, че всички обществени заплащания са обезпечени в бюджета. Увеличенията на всички помощи е реалност, като до 120% има увеличението на разнообразни обществените помощи, сподели Шалапатова.

Тя няма терзания за финансовия запас, одобрен от бюджета за тази година, а по-важният въпрос е каква ще е потребността за 2024 година Веднага след одобряването на сегашния бюджет, който би трябвало да стане факт до края на юли, би трябвало да стартира остойностяване на потребностите на обществото за 2024 година, добави общественият министър.

Тя добави, че следващата година ще бъдат затворени последните домове за деца, домовете за възрастните хора и хората с увреждания. Всички остарели и нечовешки форми на грижа ще бъдат прекратени, уточни общественият министър. Част от хората ще бъдат настанявани или в реновирани частни здания, или в дребни здания, само че най-хубавата опция е да получават самостоятелна помощ за първокласен и спокоен живот, изясни желанията си общественият министър. 

За наводненията в Северозападна България, Шалапатова изясни, че тя е посетила наводнените места и е уверила хората, че всички могат да чакат поддръжка по няколко линии – поддръжката на всяко едно домакинство с еднократна финансова помощ. Тази помощ може да възлиза до 1 512 лв.. Вече текат подаването на заявки към самостоятелните семейства към обществените служби и когато има покриване на критериите, може да се отпусне сумата, разясни тя. 

Социалното министерство ще обезпечи и топъл обяд за бедстващите хора от наводненията, като имат подготвеност да финансират повишението потенциала на локалните кухни. МТСП е готово да подаде ръка и от фонд „ Социална протекция “, който е на стойност 800 000 лева Най-голямата компликация на локално равнище е разрушената инфраструктура. За общественото ведомство е доста значимо и хората, които живеят сами и нямат поддръжка, да получат средства от обществените служби. Шалапатова ще направи по този начин, че обществената работа да бъде уважавана в България и общественият служащ да не бъде упрекван за всичко.

Тя увери, че всичко, което държавната администрация е съумяла да активизира за наводненията, дава резултат.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР