С 12 гласа за“ , без против и с 4

...
С 12 гласа за“ , без против и с 4
Коментари Харесай

Компромисно енергийната комисия прие на първо четене Закона за енергия от ВЕИ

С 12 гласа „ за “, без " срещу " и с 4 „ въздържал се “  комисията по енергетиката в Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за силата от възобновими източници, импортиран от Министерски съвет на 13 април 2023 година Допускането до идната процедура обаче бе компромисно,  като водещият комисията и някогашен ръководител Делян Добрел (няма към момента определен нов ръководител ) изрази неодобрение, че във импортираните промени се са отразени рекомендациите от предишното Народно заседание. Предвижда се сред първо и второ четене ще бъде основана работна група, с цел да изглади текстовете в законопроекта.

По думите на служебния заместник-министър на енергетиката Ива Петрова, която показа измененията посредством измененията се реализират няколко цели. В частност те касаят превозването на евродиректива от 2001 година за поощряване потреблението на силата от възобновими енергийни източници (ВЕИ). Също по този начин се обезпечава осъществяване на две промени -  първата касае механизма за финансиране на планове за енергийна успеваемост и ВЕИ, а втората - стимулиране на производството на електрическа енергия от ВЕИ по Плана за възобновяване и резистентност и се извършват рекомендации на Европейската комисия (ЕК) в региона на държавните помощи, свързани с утвърдена скица за подкрепяне производството на електрическа сила от ВЕИ. 

Освен това са облекчени процедурите за присъединение на енергийни обекти за произвеждане на електрическа сила от ВЕИ. Съкратени са периодите за издаване на мнение за присъединение. Освен това отпада нуждата от подписване на прелиминарен контракт. Намаляват се и периодите по договорите за присъединение, разяснява още служебният зам.-министър на енергетиката. Въвеждат се  условия за гаранциите на генезис на силата от ВЕИ по използване на европейски стандарт. Регламентира се опция да се издават гаранции за генезис за газ от ВЕИ и зелен водород. Предвижда се увеличение на потреблението на биогорива от ново потомство, посредством увеличение на обемния % на тези горива при смесването им с горивата от нефтен генезис. Предложени са по-високи критерии за резистентност при понижение на излъчванията от парникови газове. Въвежда се и безмълвно единодушие за издаване на позволение за градеж за монтаж на съоръжения за произвеждане на електрическа и топлинна сила от слънце за лично ползване с обща конфигурирана мощ до 50 киловата в здания в урбанизирани територии, в това число върху покривите и фасадните структури на здания и прилежащите им поземлени парцели, добави зам.-министър Петрова.

Във връзка с рекомендациите на Европейска комисия в региона на държавните помощи отпада подпомагането посредством изкупуването на електрическа сила от ВЕИ по преференциални цени и дълготрайни контракти за нови обекти с конфигурирана мощ до 30 киловата, които се построяват върху покривни и фасадни структури на присъединени към електроразпределителната мрежа здания и върху недвижими парцели към тях в урбанизирани територии. Предложени са и промени, които да  поволят реализиране на надзор и предприемане на нужните дейности по осъществяване на условията по даване на държавната помощ на получателите по към този момент настоящите схеми.  Заместник-министър Петрова подсети, че срокът за транспониране на условията на директивата изтече през юни 2021 година Към България е било ориентирано стимулирано мнение от страна на Европейска комисия по процедура по нарушаване, уточни зам.-министър Петрова и обоснова импортираните промени и с Плана за възобновяване и резистентност.

Депутатите от комисията предложиха текстовете да бъдат изчистени, с цел да се върви сполучливо напред. Делян Добрев от " ГЕРБ-СДС " от своя страна съобщи, че по време на 48-ото Народно заседание е имало доста рецензии по този  законопроект, а от министерство на енергетиата не са изчистили нито една. „ Публикувахте ли го за публично разискване този законопроект? “, сложи въпрос той. Освен това има голям брой негативни мнения и сложи въпрос дали са били взети поради от Министерството на енергетика.  Добрев сложи въпрос и за така наречен „ зониране “ и попита от кое място накъде администрацията ще дефинира зони, в които да се вършат вложения във ВЕИ? По думите му  сред първо и второ четене ще се сформира работна група, защото " този законопроект е цялостен с несъгласия ". Добрев добави, че измененията по този законопроект сега минават на първо четене, единствено тъй като са свързани и с Плана за възобновяване и резистентност. Ако би трябвало обаче срокът за окончателното му приемане ще бъде продължен, до момента в който не се изчистят изцяло текстовете.

Депутатите одобриха и план на решение (по предложение на „ Възраждане “), с което задължават  Министерския съвет да изготви отчет за измененията в Плана за възобновяване и резистентност. Срокът за даването на отчета е 10 работни дни.  Искнето е по отношение на осъществяването на Решение на Народното събрание за задължаване на държавното управление да промени Плана за възобновяване и резистентност в част енергетика. Сега депутатите от енергийната комисия желаят изясненост какви тъкмо са предлаганите промени, по които се водят договаряния с Европейска комисия.

Бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова и сегашен народен представител от " ГЕРБ-СДС " изрази единодушие и плана на решение. В същото време тя сложи въпрос  дали срокът за договарянията за промени в Плана за възобновяване и резистентност към този момент не е изминал и какво следва от това. В дпълнение Петкова изиска в отчета да бъде дадена и информация за основаното в БЕХ ново сдружение, което ще се занимава с построяването на фотоволтаични съоръжения в комплекса " Марица-Изток ". „ Доколкото знаем от обществената информация има някаква пътна карта, че земята ще се дава безплатно. Ще бъде потребно да имаме изясненост “, сподели тя. По думите й в отчета би трябвало да се  означи какво прави това сдружение в случай че нищо не е предоговорено, само че сътрудника й Делян Добрев предложи обаче единствено да дадат информация от министерството, а след това да се изиска спомагателна информация.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР