С 11 гласа за, 3 против и 0 въздържал се

...
С 11 гласа за, 3 против и 0 въздържал се
Коментари Харесай

Депутатите в енергийната комисия отхвърлиха ветото на президента

С 11 гласа " за ", 3 " срещу " и 0 " въздържал се " депутатите одобриха наново измененията в Закона за енергетиката и по този метод отхвърлиха ветото на президента Румен Радев, съобщи кореспондент на " Фокус " .

" Ветото се обоснова на това, че с тази забележителна промяна не бяха направени нужните прогнози. Президентът Радев има своите аргументи да изрази своята угриженост. Част от претекстовете са точно социални-икономическият статус, както и стандартът на живот на българите, който е надалеч от междинния стандарт в Европейски Съюз ", съобщи съветникът на президента Крум Зарков, който изложи претекстовете на несъгласие на Румен Радев върху измененията в Закона за енергетиката.

" Няма гаранции, че този потрес ще бъде преодолян и потребителите ще би трябвало да се оправят сами ", добави той.

По думите на Зарков Предложената формулировка за енергийна беднотия е свита спрямо това, което планува европейското законодателство.

" Притеснението на президента е, че това е доста сериозна и огромна промяна, която ще има големи въздействие върху потребителите и енергийния пазар. Предприемането на такава промяна без нужните разбори и съответна оценка, без финансови модели, с цел да се удостовери дали ще има финанси за компенсиране на всички производители. Смятам, че не би трябвало да се случва толкоз преждевременно без нужните оценките на влияние една такава промяна. Една такава промяна би трябвало да съпроводена от редица ограничения, които ние не виждаме. Какво се случва с държавния Топлоелектрическа централа, Марица-Изток ", попита Христо Алексиев, консултант на президента Радев и някогашен длъжностен министър на превоза.

" Икономиката ни към момента не е толкоз развита и бургарското население е едно от най-бедните в Европейски Съюз. Ние нямаме изясненост какъв брой средства ще са нужни за обезщетения ", добави той.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия сподели, че се радва, че сътрудниците от президенството са изготвили претекстовете към ветото, което наложи Радев върху Закона за енергетиката. " Ние от Българска социалистическа партия ще го подкрепим. Страшното е по какъв начин се лъже, ръководещите се хвалят с промени, които са единствено на хартия ", добави той. 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ съобщи, че Народното събрание не би трябвало да става естрада за такива изявления и смята, че в петък ветото не би трябвало да бъда прегледано, това би трябвало да стане след привършване на изборите.   “Разчитахме на професионален спор, само че още веднъж залитаме към заиграване със страховете на хората. Съгласен съм с Крум Зарков, че тази промяна е доста съществено, само че интервалът, към който приказваме е да бъде употребен за разяснение. Не знам за какво всички насочват вниманието на хората към високите цени, като през 2017 бяха 115 лв. за мегаватчас, а в този момент е 115 лв..

Депутатът Йордан Тодоров от " Възраждане " попита Радослав Рибарски сцена за какви изявления би трябвало да е парламентарната естрада. Той добави, че няма смисъл да се разясняват остарели цени от 2017 или 2018 година, а да гледаме цената, която е сега.

" Как положително ще обясните на хората, че към този момент имаме енергийна беднотия? ", обърна се Стойнев към Рибарски.

" Механизмът който е написан този закон е същия който вие предлагахте ", отвърна Рибарски.

Павела Митова от Има Такъв Народ уточни, че всички ние ще бъдем енергийно небогати и  това не е по никакъв начин положително.

" Разбираме претекстовете на Радев. Част от съображенията бяха предмет на полемика и в Комисията и в пленарната зала. Намираме се в миг, в който се оказва, че сме пленник на парите по ПВУ и поетия ангажимент. Ако не приемем наново този законопроект, ще рискуваме тези средства. Да, имаме терзания, само че не считаме, че проблемите, за които всички приказват са непреодолими, имаме време да ги преодолеем. Либерализацията на пазара едро се случи от юли следващата година, а либерализацията на пазара на дребно ще се случи през 2026 година ", заключи ръководителят на Комисията по енергетика в Народно събрание и народен представител от ГЕРБ-СДС Делян Добрев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР