С 11,6 на сто се е увеличил интересът на българските

...
С 11,6 на сто се е увеличил интересът на българските
Коментари Харесай

С 11,6 % се е увеличил интересът на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина

С 11,6 на 100 се е нараснал ползата на българските кандидат-студенти, искащи да учат висше обучение в чужбина, демонстрират данни от актуалната кандидатстудентска акция за чужбина. Това сподели през днешния ден пред публицисти Николай Христов - управител на отдела " Висше обучение " в консултантската организация " Интеграл ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Той означи, че продължава и наклонността младежите да избират да аплайват редом в две или повече страни, като все още 16,5 % от кандидат-студентите са избрали университети в две или повече страни (спрямо 15 % през предходната година). Най-често срещаните комбинации са Нидерландия с Англия или Нидерландия с Белгия - поради таксите и стратегиите в университетите.

Сред най-желаните специалности участва нов любимец - този на точните науки. На първо място по интерес към момента е сферата " Бизнес и мениджмънт " (31%), следвана от " Математика, физика, астрономия " (30%) и " Компютърни науки " (26%).

Пролетното издание на форума " Световно обучение " тази година ще се състои в хотел " Балкан " в София - на 25 март, от 10:00 до 17:00 часа. В идващите дни ревюто ще гостува обичайно в Пловдив (26 март в хотел " Хилтън " ), в Бургас (27 март в гранд-хотел " Спа приморец " ) и във Варна (28 март в хотел " Галерия графит " ). Над 45 просветителни институции от 13 страни ще се включат във форума, като от тях 25 са висши учебни заведения и просветителни организации от Нидерландия, Германия, Белгия, Съединени американски щати, Испания, Франция, Швейцария, Унгария, Англия, Ирландия, Гърция и България.

Нидерландия продължава да бъде номер едно в интереса на българските кандидат-студенти - с 59 %. По данни от 2021 година в Нидерландия се образоват 4600 български студенти и това се дължи на обстоятелството, че страната притегля претенденти със своите пет университета в топ 100 в света със специалностите: " Икономика и интернационален бизнес " и с " Компютърни науки и инженерство " в Техническите университети в Айндховен и Делфт, както и с многообразието от специалности в региона на софтуерното инженерство. То може да се комбинира с бизнес, с изкуствен интелект, с киберсигурност и с гейм дизайн, сподели Христанов. Той добави, че политиката и интернационалните връзки също са измежду търсените области на образование, в които обичайно мощни са университети, като Маастрихт, Лайден, Хага, Грьонинген. В Нидерландия към момента има проблем с настаняването на първокурсниците, " като университетите мощно предизвикват студентите сами да търсят благоприятни условия за настаняване и да се записват в разнообразни платформи ", изясни специалистът.  

По време на пролетното ревю " Световно обучение " ще има специализиранa зонa за обучение в Нидерландия, където посетителите ще имат опцията да научат най-важното за особеностите на образованието в университетските и практическите университети в страната. Таксата за следване в Нидерландия за 2023 година е 2314 евро годишно, като това ще е последната година, в която държавното управление ще понижи на половина таксата за първокурсници в бакалавърските стратегии и тя ще бъде 1157 евро годишно, заяви Николай Христанов. Той посочи обаче, че остава опцията за финансиране до 430 евро, което могат да получават студентите, които учат и работят 56 часа на месец, като приходите на родителите им не би трябвало да надвишават 30 000 евро. Тази финансова помощ студентите не връщат, в случай че приключват образованието си в границите на 10 години.  

На второ място по интерес е Германия (46%). Най-търсените университети там са Техническият университет в Мюнхен (TU Munchen), Университетът по приложни науки в Райн-Ваал (Rhein-Waal University of Applied Sciences), Институтът по технологии в Карлсруе (Karlsruhe Institute of Technology), Университетът в Манхайм (Mannheim University), Мюнхенският университет Лудвиг-Максимилиан (Ludwig Maximilian University of Munich). Предпочитаните специалности в Германия са стопанска система и бизнес, информатика, електроника и електроинженeрство, и медицина.

И тази година във форума ще взе участие DAAD - най-голямата немска организация за финансиране на интернационален продан на студенти и учени, която ще дава информация за образованието в стратегии на немски език, за университети и ранглисти на образователни заведения, за настаняване и други потребни препоръки за университетския и културен живот в Германия.

На трето място след Нидерландия и Германия е Австрия (42%). Интересът на кандидат-студентите е ориентиран най-вече към университети в по-големите градове - Виена и Грац. Преобладаващите специалности са бизнес и стопанска система, ръководство на туризма и хотелиерство във Webster University, както компютърни науки и инженерство в Техническия университет в Грац, заяви Христанов. Той добави, че системите за кандидатстване в два от най-популярните университета - в Университета във Виена и в Икономическия университет във Виена, към този момент са отворени за актуалната кандидатстудентска акция. Очаква се от април да отворят системите и в други университети.

Англия още веднъж е на четвърто място, само че за първи път след Брекзит кандидатурите от България бележат растеж от 7 %, сподели Николай Христанов. По думите му водещи измежду желанията на претендентите са университетите в Лондон, измежду които King’s College London, University College London (UCL), University of Westminster, University of Greenwich, Royal Holloway, University of London. И тази година, след сполучливо преминати изявленията и проби, се чака от есента да стартират своето образование бъдещи български студенти в Университета в Оксфорд.

За идната академична 2023-2024 година такса от 9250 паунда на година резервират University of Portsmouth, Brunel University, Coventry University, University of Sunderland. Специалностите биомедицина, архитектура, право, актьорско майсторство и кино и телевизионно изкуство са измежду стратегиите, които са неповторими за Англия и са с по-ограничен и характерен банкет от други страни в Европа. Англия продължава да е неоспорим любимец на континента и във връзка с качеството на висшето обучение по стопанска система, бизнес и финанси, инженерни науки, компютърни науки и софтуерно инженерство, медицина.

С дребна разлика след Англия на пето място се подрежда Италия (32%). Страната обаче е безспорен рекордьор по растеж на поръчките - 140% или съвсем 2,5 пъти спрямо миналата година, заяви специалистът. Той посочи, че повода са наличните такси в държавните университети, опциите за финансиране в някои от най-реномираните академии по изкуства и университети, както и предлаганите стратегии на британски език в някои от най-търсените области, като стопанска система, компютърни науки, връзки и дизайн. Предпочитаните университети са Bocconi University, Università Cattolica del Sacro Cuore, както и академиите Istituto Europeo di Design, NABA и Istituto Marangoni. Крайните периоди за Италия са разнообразни, като множеството университети имат разнообразни благоприятни условия на кандидатстване. Най-ранните стартират от септември и завършват до май. В държавните университети таксите са от 1000 до 2000-3000 евро на година, а в частните университети таксите стартират от 6000 евро и могат да доближат до 18 000-19 000 евро на година, само че съгласно приходите на родителите.

За първи път тази година на форума ще бъдат показани пет университета от Съединени американски щати - Arizona State University, University of Connecticut, Pace University, Simmons University и Northwest Missouri State University. Освен стратегии в над 100 посоки, университетите оферират и финансиране на образованието под формата на университетски стипендии, които стартират от 1000 $ и могат да доближат до 30 000 $.

На ревюто в София и Пловдив ще има представители и на четири университета от Австрия. 

В последните години се усилва и ползата на кандидат-студентите за висше обучение в Белгия поради наличната такса от 1092 евро на година и за опцията за избор на университети с практическа и академична устременост, означи Николай Христанов. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР