С 1/3 са повече парите от МК за знакови обекти

...
С 1/3 са повече парите от МК за знакови обекти
Коментари Харесай

Започнаха разкопките в “Евксиноград”

С 1/3 са повече парите от МК за знакови обекти на РИМ Варна
 14_1  14_2  14_3  14_4
Археологическо лято 2018 край морето стартира с разкопките в крепостта „ Кастрици “ в държавната резиденция „ Евксиноград “.

Това е единственият и неповторим обект по българското крайбрежие, който е охраняван от НСО, не е заплашен от пробутване на автомагистрали и не е бил обиден от следващо строителство.

Общо 6 са знаковите места във Варненска област, които ще изследват този сезон археолозите. Финансирането е близо 90 000 лв., обезпечени от Министерството на културата, които са с 1/3 повече спрямо предишното лято. Парите са повече и за повече обекти, изясни за „ Труд “директорът на Регионалния исторически музей /РИМ/ във Варна Игор Лазаренко. Освен в крепостта Кастрици разкопките ще продължат в късноантичната и средновековна цитадела Петрич кале до Аврен, в раннохристиянската базилика в местността Джанавара, в римския и късноантичен град Марцианополис, в този момент Девня, в халколитното населено място в местността Корията край Суворово и в княжеския манастир „ Св.Богородица “ в местността „ Караач теке “ край Варна.

Проучването продължава и в още два обекта-ранновизантийската цитадела „ Св.Атанас “ в Бяла и халколитното населено място в местността Бобата край Аврен, също с държавно финансиране, само че средствата не минават през РИМ, договорите се подписват с общините или с Националния археологически институт към Българска академия на науките.

В годината на Европейското културно завещание Варна се вписа с последните си открити съкровища и артефакти, които сподели в неповторима експозиция в зала „ Юг “ на Археологическия музей в града. Посетителите могат да видят невероятните открития от археологическия резерват „ Одесос-Варна “, в който са открити фрагменти от хиоски амфори от VI-V в. пр.Хр., копчета от калкан, употребявани за мъниста. Истинска сензация са находките от Третия варненски халколитен некропол, разкопан м. година, в който, както в първите два, са открити злато, пръстени, гривни, колан от мъниста и огърлица от средиземноморската мида Спондилус и от серпентинит. Заслужено място в изложбата намират откритията от крепостта Св.Атанас край Бяла и най-много изящната мраморна олтарна маса от локалната раннохристиянска епископска черква, открита навръх Кръстовден през 2009 година Представени са находките от праисторическото населено място при Суворово, от раннохристиянския манастир в местността Джанавара, от Кастрици и Петрич Кале над село Разделна. Експозицията е отворена до 30 септември и предизвика туристите да потърсят през лятото и археологическите обекти, откъдето са находките.

„ Кастрици “ е характерен феодален пристанищен град с тесни улици, само че с огромни къщи и хранилища. За няколко сезона тук са открити над 2500 монети, сред които златни от времето на цар Иван Александър, богатство от 52 монети на византийските императори, сечени след Йоан Дука Ватаци, доста керамични съдове, железни сечива, украшения и други За последните години е изследвана повече от половината от крепостта, която се шири на повърхност от 15 дка. Разкрити са площади, улици, две църкви, гъсто застроени здания. Намерихме една патрица от бронз за изчукване на релефно изображение на Св. Йоан Кръстител или Св.Йоаким, още не можем да бъдем безапелационни, сподели Игор Лазаренко, който дружно с Мария Манолова са научни ръководители на обекта. Открита е и оловна плочка с изображение на конник. Този сезон ще се опитаме да разберем има ли обитаване през 12-13 век, защото попадаме на някои керамични фрагменти, които демонстрират въздействие на късните номади, евентуално печенеги или узи, добави Лазаренко. Според него популацията в крепостта е било евентуално смесено от гърци, българи, генуезци, венецианци и всевъзможни други, имало е и татари по отношение на доставките на жито по цялото Черноморие към Средиземноморието. Археологическият обект може да бъде следен обаче единствено от държавниците тук, само че те нямат огромен интерес към предишното и историята, както и от групи при проведените турове в резиденцията. Иначе свободният достъп в нея е неразрешен.

Една от най-интересните и неповторими раннохристиянски църкви в България е открита в местността Джанавара край Варна, която е проучвана още при започване на предишния век от братята Херман и Карел Шкорпил. Още тогава е открита основата на мраморен амвон, под него зидана тухлена гробница, в която е бил заровен възрастен мъж. До него е имало мощи на незнаен светец, увити в сърмена тъкан и сложени в малко дървено сандъче. В особено иззидано укритие преди няколко години бяха открити три мощехранителници, сложени една в друга-мраморна, сребърна и златна, украсена със скъпоценни камъни. Най-ценни са мозайките от пода на църквата. Базиликата е забавна с това, че няма нищо общо с архитектурата на Константинополската школа, нито с тази от Гърция и Мала Азия. По-скоро композицията е типична за ранносредновековните храмове в Сирия и изключително в Армения, като за образец се дава базиликата в Ереруйк. Все още никой не е разгадал тайната на Ереруйк, само че там някъде е скрита и историята нашия храм, показва археологът Александър Минчев, който е разгласил свое изследване за историческия монумент.

Разкритията, че край Варна се е зародила една от най-древните цивилизации, се допълват от както от най-стария град Провадия Солницата, по този начин и от халколитното населено място в местността Корията край Суворово. Въпреки че имаме богат халколитен некропол с откритото най-старо обработено злато на света, ние не знаем къде са живели тези хора, заровени тук, споделя шефът на РИМ. С халколитното населено място в Суворово, което е на близо 7000 години, към този момент има още един обект с жилищна постройка с забавна архитектура, където се допуска, че те са живели.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР