Рязко ще намалеят възможностите за българите, които искат да учат

...
Рязко ще намалеят възможностите за българите, които искат да учат
Коментари Харесай

Brexit: От 2021г. скача рязко следването в Англия

Рязко ще намалеят опциите за българите, които желаят да учат от следващата година в британски университети, за преференциални студентски заеми за такси и квартира. Таксите във висшите учебни заведения във Англия ще би трябвало да се заплащат в съвсем цялостен размер.Това стана ясно от публично изказване на английската зам.-министър Мишел Донелан, която дава отговор за висшето обучение, представена от 24 часа.
Тя съобщи, че студентите от Европейски Съюз ще изгубят право да заплащат колкото британските си сътрудници от 21 август 2021 година поради Brexit. Това ще важи за новоприетите да следват през образователната 2021/2022 година и по този начин те ще се изравнят с останалите чужденци, които сега заплащат три пъти по-високи такси.
Донелан увери, че се обмисля европейските студенти да получат някакво понижение, защото имат значим принос за развиването на британските университети и английските управляващи желаят това състояние да се резервира. Но представители на вузовете считат, че това няма по какъв начин да се случи. Още повече че жителите на страни отвън Европейски Съюз са три пъти повече от европейците.
“Юридически и морално мъчно ще е да продължим да начисляваме по-ниски такси на европейците, откакто към този момент не сме част от Европейски Съюз. А и историята демонстрира, че предлаганото от нашите университети обучение е такова, за което хората са подготвени да платят ”, разяснява шефът на Института за висше обучение Ник Хилман. Той дефинира решението на английското държавно управление като доста неприятна вест за британските университети , въпреки и да е предстояща след Brexit.
Според него въвеждането на по-високи такси за жителите на Европейски Съюз и едновременното унищожаване на опцията да получават нисколихвени заеми евентуално ще доведат до спад от 60% на искащите да следват в Англия европейци.
“Ако това се случи, в нашите образователни заведения ще има по-малко националности и те към този момент няма да бъдат толкоз отворени към света ”, подчера Хилман.
В момента таксите за студенти от Европейски Съюз са до 9250 паунда на човек годишно , колкото и на английските им сътрудници. Също като тях те имат право на преференциални заеми, с цел да ги заплащат. Отделно могат да разчитат и на пари за прехрана.
Заемите са при доста ниска рента и изплащането им стартира, когато студентът приключи, тръгне на работа и стигне до избран приход. За България той е 12 000 паунда годишно, а за Англия – 25 000. По тази причина 90% от ббългарските студенти на Острова се възползват от студентски заеми.
Това състояние се резервира за тези, които ще стартират да следват тази есен в британски вузове, и то за целия интервал на образованието им.
Макар да няма към момента дефинитивни данни за броя на признатите европейци, се счита, че те ще са по-малко от предишни години, защото кандидатствалите са били с към 2% по-малко, макар че имаше сигнали, че те ще са последните, имащи право на по-ниски такси и заеми.
Също по този начин няма да би трябвало да аплайват и за студентска виза, само че ще би трябвало да получат статут на уседналост във Англия, с цел да могат гладко да влизат и излизат от страната по време на следването си. Срокът за кандидатстване за статут е до 30 юни 2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР