Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ

...
Рязко понижение на цената на доставяния у нас руски газ
Коментари Харесай

Булгаргаз ще връща пари на клиентите си със задна дата заради понижението на цената на газа от Газпром


Рязко намаляване на цената на доставяния у нас съветски газ оповестиха ръководещите точно на националния празник. След антимонополното решение на Европейска комисия и двустранни договаряния, “Газпром ” публично са изпратили подписан контракт, който планува синьото гориво да е с над 40% по-евтино.

“Булгаргаз ” ще предложи на КЕВР през април цена от 26,29 лева за мегаватчас, което в съпоставяне със сегашните 44,04 лева е понижение в размер на 40,3%, уточни изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов пред БТВ.

“Булгаргаз ” ще възвърне на своите клиенти средства със остаряла дата, разкри Павлов, съгласно който е заслужено от своя страна клиентите също да възстановят средства на своите консуматори. Това възобновяване обаче ще следва комплицирана процедура.

„ За да можем да възстановим разликата в цените, която ще се получи за интервала от 5 август 2019 година до 31 март (2020 г.) би трябвало решение на КЕВР. “Булгаргаз ” ще изготви съответните заявление със остаряла дата и ще ги внесе за утвърждение от КЕВР. И по-късно Булгаргаз ще възвърне средства на своите над 200 клиенти “, изясни Павлов. За всеки обособен месец за интервала сред 5 август 2019 година и 31 март тази година цената на газа ще бъде друга. „ Има формула, която отразява курса на $ и петролните деривати “, както и котировките на пазарите “, сподели шефът на “Булгаргаз ”.

Павлов е безапелационен, че не е търсена специфична символика в оповестяването на намаляването на цената на газа на 3 март, просто тогава е бил получен контракта, а в началото новият контракт е трябвало да бъде финализирано на 28 февруари. Това не е подарък, тъй като в актуалния свят на търговията никой не прави такива дарове, а резултат от тежки договаряния, почнали на 5 август 2019 година

Директорът на “Булгаргаз ” призна, че сме предоговорили цените на газа по-късно спрямо други страни като Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Това се е случило, тъй като преди този момент не е имало съображение за преговаряне с “Газпром ” в края на 2018 година

“Имахме добра цена и нямахме доста причини да желаеме понижение ”, сподели Павлов, съгласно който нещата радикално са се трансформирали през 2019 година, когато на пазара в района се е появил доста полутечен газ, което е свалило цените на синьото гориво.

Междувременно зам.-директор на съветския Фонд за национална енергийна сигурност Алексей Гривач е декларирал, че България купува доста по-скъп газ от други страни и няма съображение да желае понижение от “Газпром ”.

Договорената цена за доставки на газ от Азербайджан сега към този момент е по-висока, само че към този момент има съображение за нейното предоговаряне, съобщи Павлов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР