Рязък скок в търсенето на противогрипни лекарства без рецепта в

...
Рязък скок в търсенето на противогрипни лекарства без рецепта в
Коментари Харесай

Фармацевти отчитат бум на лекарствата без рецепта

Рязък скок в търсенето на противогрипни медикаменти без рецепта в разгара на лятото. Фармацевти обясниха необикновената наклонност със закъснялата поява на сезонния грип, който трябваше да се прояви през февруари. А от центъра по заразни и паразитни заболявания регистрираха и необикновени за лятото вирусни инфекции при деца до 5- годишна възраст.

„ Категорично има грип и изобщо респираторни болести ”, счита фармацевтът Николай Костов. Той стига до този извод, откакто регистрира изненадваща за лятото наклонност:
 Защо е рисково да се одобряват хапчета за главоболие? Защо е рисково да се одобряват хапчета за главоболие?
Главоболието е в положение да внесе същински безпорядък в всекидневието ни. В сходна обстановка нормално посягаме към хапчетата, без даже да с...

„ Лекарства за кашлица, за хрема, за болно гърло, прахчета срещу настинка– всичко това, взето дружно, се продава два пъти повече, в сравнение с за същия интервал на предходната година. И почти продаваме медикаменти за простуда и грип, колкото през февруари месец, което е супер извънредно ”, счита той.

През февруари обаче у нас не беше потвърден нито един случай на сезонен грип поради пандемията от COVID-19. За миналата седмица грип или друго респираторно заболяване е потвърдено при 55 пациенти в София. А съгласно доктор Георги Миндов консултацията с персоналния доктор в сходна обстановка е основна - тъй като признаците на грипа се припокриват с тези на COVID-19.

Грипът може да се окаже по-сериозен проблем от COVID-19 през зимата

„ Може да стартира безусловно еднообразно, разликата е, че Коронавирус протича по-бавно, по-дълго време се развиват нещата и по-тежко протича, до момента в който този грип за няколко дни отшумява ”, изясни той пред Нова телевизия.
 Лекари не издават електронни предписания за лекарства на свободна продажба Лекари не издават електронни предписания за лекарства на свободна продажба
Лекарите не издават електронни предписания за лекарства, които са за свободна продажба. Това съобщи за „ Монитор “ ръководителят...

Оказва се, че и измежду най-малките се следят вирусни инфекции, необикновени за летния сезон.

„ Риновируси, парагрипни вируси, бока вируси. При възрастни също се потвърждават, само че с по-малка периодичност. Rеспираторно синцитиалния вирус доминира през студените месеци от годината – от ноември до март. Сега с разхлабване на ограниченията той към този момент стартира да ускорява своето разпространяване ”, изясни проф. Нели Корсун, завеждаща Националната референтна грипна лаборатория към НЦЗПБ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР