Рядка и древна златна монета, която е в чест на

...
Рядка и древна златна монета, която е в чест на
Коментари Харесай

Най-скъпата монета в света, изсечена от Брут в чест на убийството на Цезар, е върната в Гърция

Рядка и антична златна монета, която е в чест на убийството на Гай Юлий Цезар, бе върната тази седмица на гръцките управляващи от следователи в Ню Йорк, които откриха, че е била плячкосана и лъжливо пусната за продажба на търг през 2020 година, написа " Ню Йорк Таймс ".

Монетата, известна като " Еид Мар " и оценена на 4,2 милиона $, включва лика на Марк Юний Брут, тогавашния другар и съдружник на Цезар, който, дружно с други римски сенатори, го убива на мартенските Иди през 44 година пр.н.е. Според историци и специалисти Брут е наредил монетите да бъдат изсечени в злато и сребро, с цел да чества рухването на Цезар и да заплати на бойците по време на гражданската война, последвала убийството.

Връщането се случи на гала, на която участваха чиновници от отдела за трафик на антики към окръжния прокурор на Манхатън и следствията на вътрешната сигурност на Съединени американски щати, които сътрудничиха по случая.

Монетата, един от 29-те артефакта, върнати на гръцките управляващи, беше предадена по-рано тази година от неидентифициран американски милиардер, който съгласно проверяващите я е купил добросъвестно през 2020 година Британският дилър, който е оказал помощ за организирането на продажбата, е задържан през януари, а самата монета е открита през февруари, споделиха чиновници.

Експерти споделиха, че монетата е към 8 грама и е една от единствено трите, за които е известно, че са открити. Изсечена е и сребърна версия на монетата и е известно, че съществуват към 100 броя. Те могат да се продават за $200 000 до $400 000.

" Eid Mar е неоспорим шедьовър на античното монетосечене ", сподели в изказване през 2020 година Марк Залцберг, ръководител на Numismatic Guaranty Corp., който ревизира монетата, само че не изследва произхода.

Експерти споделиха, че считат, че монетата евентуално е била открита преди повече от десетилетие в регион на днешна Гърция, където Брут и неговият съдружник от гражданската война Гай Касий Лонгин лагеруват с армията си.

Предната или лицевата страна на монетата включва гравиран непряк аспект на Брут и латинските букви " BRVT IMP " и " L PLAET CEST ". Експертите споделят, че първото значи " Брут, император ", като императорът се отнася не за император, а за пълководец. Последното значи Луций Плаеторий Цестиан, който е бил самобитен ковчежник на Брут и е управлявал сеченето и анализирането на неговите монети.

На противоположната страна има два кинжала от двете страни на шапка, известна като пилеус. Кинжалите значат Брут и Касий и отразяват метода на гибелта на Цезар, споделят специалисти, до момента в който шапката е знак на свободата, носена от освободените плебеи. Като цяло изображението има за цел да отпразнува убийството като акт, посредством който Рим е освободен от тиранията на Цезар. Под знаците е латинският надпис " EID MAR ", обозначаващ мартенските Иди - 15 март 44 година пр.н.е. — съдбовният ден, в който заговорниците убиват Цезар и го оставят на пода на римския сенат.

Историците виждат подигравка във обстоятелството, че Брут, който предизвестява Цезар преди убийството тъй като се самовъзвеличава, като поставя лика си върху римски монети, а в последна сметка и самият Брут прави същото със личните си монети.

В последна сметка силите, които поддържат мъртвия Цезар, водени от Марк Антоний и други, побеждават Брут и хората му през октомври 42 година пр.н.е. във Втората борба при Филипи, а Брут и Касий се самоубиват.

Според следователите се счита, че за първи път монетата е излязла на пазара сред 2013 и 2014 година Ричард Бийл, шеф на основаната в Лондон аукционна къща Roma Numismatics, я е пуснал за продажба на уеб страницата на своята компания и в продължение на няколко години я е показвал на изложби за монети в Съединените щати и Европа, преди да бъде продадена през октомври 2020 година 4,2 милиона $ са най-голямата сума, плащани в миналото за антична монета, съгласно Numismatic Guaranty Corp.

Бийл е упрекнат в кражба в изключително огромни размери от първа степен и няколко други закононарушения и е освободен с подписка за неотклонение. Неговият юрист Хенри Е. Мазурек отхвърли да разяснява случая.

Сред другите гръцки антики, върнати във вторник, са фигурки на хора и животни; мраморни, сребърни, бронзови и глинени съдове и златни и бронзови бижута. Общата им стойност е оценена на 20 милиона $.

В изявление на церемонията Константинос Константину, общоприет консул на Гърция в Ню Йорк, разяснява, че страната му е мощно наранена от противозаконната търговия с антики и търси връщането им " по всевъзможен вероятен метод ".

Той похвали следователите за " унищожаването на противозаконните интернационалните незаконни мрежи, чиято активност изкривява идентичността на народите, защото отрязва археологическите находки от техния подтекст и ги трансформира от доказателства за историята на хората в елементарни творби на изкуството ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР