Русофилството и анонимен донос за безобидни разговори в сауна са

...
Русофилството и анонимен донос за безобидни разговори в сауна са
Коментари Харесай

Донос от раздумка в сауната провокирала новия списък Магнитски

Русофилството и неизвестен донос за безобидни диалози в сауна са предиздвикали Съединени американски щати и Англия да наложат нови наказания по световния закон " Магнитски ". Това пояснение пред bTV дадоха четирима от петимата глобени българи в новия лист на Министерството на финансите на Щатите.

Председателят на придвижване " Русофили " Николай Малинов изрично отхвърли да е подкупвал арбитър, с цел да му позволи да пътува до Русия, където да получи медал „ Дружба ” персонално от съветския президент Владимир Путин. Спецсъдията Андон Миталов, който позволи тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български жител, глобен от Вашингтон за " сериозна корупция " през февруари 2020 година Той и до момента е арбитър, обвинения за корупция в България не му бяха повдигнати, не беше осъден и дисциплинарно. Малинов се аргументира точно с това, че няма наложени санкции и открити нарушавания по отношение на Миталов, с цел да отхвърли обвиняванията от Съединени американски щати.

" Нека да покажат един факт в каквото ме укоряват ", сподели шефът на  " Русофили " и показа, че с приятелите си от Русия се чуват, с цел да се майтапят със обстановката. " Когато в Америка дойдат сили, които са консервативни и патриотични, съм сигурен, че тези обвинявания ще отпаднат ", сподели още Малинов. Според него е в листата със глобени по " Магнитски " поради активността на придвижване " Русофили ", което скоро щяло да се трансформира в интернационална организация.

На мнение, че Съединени американски щати нападат съветските ползи в България е и бившият министър на енергетиката в държавните управления на Българска социалистическа партия Румен Овчаров, който също е измежду глобените от антикорупционния закон. " Целта е Русия да бъде изтикана от енергийните доставки в Европа и от нуклеарната енергетика ", разяснява Овчаров. Той отхвърли да е получил над 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, както твърди американското финансово разузнаване. Свързаните с Русия контракти за нуклеарно гориво, контрактувани от свързани с Овчаров лица, са коствали на АЕЦ „ Козлодуй “ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони непозволено получени облаги за участниците, споделят още от Съединени американски щати.

Единствено бившият директор на АЕЦ " Козлодуй "  Иван Генов, който също е глобен по " Магнитски ", разкри повече елементи към обвиняванията от Съединени американски щати за подкупи в българската енергетика. Официалната причина за санцкиите по отношение на него е, че е изискал три милиона лева от български предприемач, с цел да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ „ Козлодуй “ в интерес на неговите компании. Генов описа, че през 2016 година е бил извикан от следовател, с цел да даде показания по неизвестен сигнал.

" В него се споделя, че аз и въпросният предприемач, когато сме били в сауната, аз съм му споделил, че може да завоюва търга, само че това ще му коства 3 млн. лева Казах, че с този господин постоянно вървим на сауна дружно, съветски ученици сме, само че подобен диалог не сме водили. Този човек има бизнес отношение с АЕЦ Козлодуй, само че аз имам доста познати, които се занимават с тази активност ", призна Иван Генов.

За подобен случай се спомни и другият глобен българин и също бивш директор на АЕЦ " Козлодуй "  Александър Христов Николов. Той сподели, че е бил викан в ГДБОП по сигнал за желан рушвет, само че не може да каже името на подателя, нито на предприемача. " Шокиран съм, нямам визия за какво съм в листата ", разяснява Николов.

Петият глобен българин в новия лист Владислав Горанов беше предпазен от своя съпартиец в ГЕРБ Теменужка Петкова.  " Убедена съм, че Владислав Горанов е почтен и той ще потвърди своята непорочност в идващите месеци ", съобщи тя пред Българска национална телевизия. По думите ѝ когато има сходни изказвания би трябвало да бъдат подкрепени с доста съществени доказателства. Освен това тя отхвърли до нея да са достигали сигнали за корупция, до момента в който е била министър на енергетиката в третото държавно управление на ГЕРБ. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР