Руското външно министерство публикува на официалния си сайт проекти на

...
Руското външно министерство публикува на официалния си сайт проекти на
Коментари Харесай

МВнР на Русия публикува проекти на договори със САЩ и НАТО за гаранции на сигурността

Руското външно министерство разгласява на формалния си уебсайт планове на контракти сред Русия, НАТО и Съединени американски щати за гаранции за сигурност.

Основните разпореждания на първия документ:
- Да се изключи по-нататъшното разширение на НАТО и присъединението на Украйна към Алианса.
- Да не се разполагат спомагателни военни и оръжия отвън страните, където са се намирали през май 1997 година (преди присъединението на източноевропейските страни към Алианса), с изключение на в изключителни случаи със единодушието на Русия и членките на НАТО.
- Отказ от всякаква военна активност на НАТО в Украйна, в Източна Европа, Закавказието и Централна Азия. -Да не се разпростират ракети със междинен и дребен обхват, където могат да ударят територията на другата страна.
- Да не се организират учения и други дейности с бройка повече от бригада в контрактуваната гранична зона, постоянно да се обменя информация за военни учения.
- Да се удостовери, че страните не се преглеждат взаимно като съперници, да се закрепи договореност те да вземат решение спокойно всички разногласия и да се въздържат от потребление на мощ.
- Да се поеме ангажимент да не се основават условия, които биха могли да бъдат възприети като опасност от другата страна.
- Да се основат горещи линии за контакти при незабавни случаи. Съставен е на съветски, британски и френски език, текстовете на които са достоверни.

Споразумението ще влезе в действие от датата, на която уведомленията за единодушие от повече от половината от подписалите страни са импортирани при депозитар. Посочено е също, че всеки участник може да се отдръпна от съглашението, като уведоми депозитаря за това. В този случай договорът се приключва на самостоятелна основа след 30 дни.

Основните разпореждания на втория документ:
- Да не се разпростират оръжия и сили в региони, където това ще бъде възприето от другата страна като опасност за националната сигурност.
- Страните да се въздържат от полети на тежки бомбардировачи с нуклеарна и неядрена техника отвън личното си небе, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.
- Да се въздържат от наличие на военни кораби в региони отвън националните води, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.
- Да не разпростират ракети със междинен и дребен обхват в чужбина и в региони, откъдето могат да поразяват цели на територията на другата страна.
- Да не разполагат нуклеарни оръжия в чужбина и да върнат към този момент разположените, както и да отстраняват инфраструктурата за разполагане на нуклеарни оръжия отвън своя територия.
- Да не организират военни учения с създаване на сюжети за потребление на нуклеарни оръжия и да не приготвят военните от неядрени страни да употребяват нуклеарно оръжие.
- Съединени американски щати се ангажират да изключат по-нататъшно разширение на НАТО на изток и да откажат да одобряват постсъветските страни в Алианса.
- Съединени американски щати да поемат отговорности да не основават военни бази в постсъветските страни, да не употребяват военната им инфраструктура и да не развиват военно съдействие с тях.

Споразумението е формирано на съветски и британски език и влиза в действие от датата на приемане на документално съобщение, че страните са изпълнили нужните вътрешни процедури.

Руският президент Владимир Путин по-рано съобщи нуждата от неотложно започване на договаряния, с цел да се изработят ясни интернационалните правни съглашения, изключващи по-нататъшно придвижване на НАТО на изток и разполагане на оръжия, заплашващи Русия в прилежащи страни, най-вече в Украйна.

Москва счита, че е нужен формален отвод от решението на срещата на високо ниво на НАТО в Букурещ през 2008 година, че Украйна и Грузия ще станат членове на НАТО, в прорез с уговорката на водачите на всички страни членки на ОССЕ да не ускоряват сигурността си за сметка на сигурността от другите.

В сряда, на среща сред заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков и асистент държавния секретар Карън Донфрид, Русия публично връчи на Съединените щати два документа - контракт и съглашение, които включват съветските хрумвания за гаранции за сигурността. От Кремъл обявиха, че са подготвени неотложно да стартират договаряния по плановете. По-рано Рябков сподели, че в случай че НАТО и Съединени американски щати не отговорят на настояването за гаранции за сигурността, това може да докара до нов кръг на борба.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР