Руското външно министерство каза днес, че исканията на САЩ за

...
Руското външно министерство каза днес, че исканията на САЩ за
Коментари Харесай

Москва: Цинични са исканията на САЩ за подновяване на инспекциите на ядрени оръжия по Нов СТАРТ

Руското външно министерство сподели през днешния ден, че настояванията на Съединени американски щати за възобновяване на инспекциите по контракта за надзор на стратегическите нуклеарни оръжия " Нов СТАРТ " са цинични, поради поддръжката на Вашингтон за Украйна, предадоха Ройтерс.

Министерството предизвести също, че дейностите на Вашингтон към Русия основават " действителен риск " от директен боен конфликт сред двете нуклеарни сили, заяви организация РИА Новости.

" Исканията на Съединени американски щати за възобновяване на инспекциите на съветски обекти са искрено цинични ", цитира организацията изказването на съветското външно министерство, в което Вашингтон е упрекнат и в блян да провокира " стратегическо проваляне " на Русия в Украйна.

Договорът " Нов СТАРТ " лимитира броя на стратегическите бойни глави, които Съединени американски щати и Русия могат да разположат, в това число на наземни и основани на подводници ракети, както и на бомбардировачи.

Договорът влезе в действие през 2011 година и действието му беше удължено през 2021 година с още пет години. Преговорите сред Москва и Вашингтон за възобновяване на инспекциите по контракта бяха планувани да се състоят предишния ноември, само че в последния миг бяха анулирани.

Русия сподели предходната седмица, че желае да резервира в деяние контракта " Нов СТАРТ ", който е последният останал контракт за ограничение на нуклеарните оръжия със Съединени американски щати, макар че упрекна Вашингтон в деструктивен метод към контрола над въоръженията.

" Руската страна още един път удостоверява неизменимата си ангажираност с контракта " Нов СТАРТ " като значим инструмент за опазване на стратегическата сигурност и непоклатимост ", уточни в днешното си изказване съветското външно министерство.

Заедно Съединени американски щати и Русия разполагат с близо 90 % от нуклеарните бойни глави в международен мащаб.

Бъдещето на контракта " Нов СТАРТ " закупи в допълнение значение във времена, когато съветската инвазия в Украйна тласна двете нуклеарни страни по-близо до директна борба, спрямо всеки различен миг през последните 60 години.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР