Централният комитет (ЦК) на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) ще

...
Централният комитет (ЦК) на управляващата Китайска комунистическа партия (ККП) ще
Коментари Харесай

Китайската комунистическа партия ще проведе ключов за икономиката пленум през юли

Централният комитет (ЦК) на ръководещата Китайска комунистическа партия (ККП) ще се събере на основен пленум – трети, откогато актуалният партиен орган беше определен през 2022 година, заяви през днешния ден Ройтерс, базирайки се на китайската държавна организация Синхуа. Западната организация заяви, че пленумът ще се концентрира върху промени на фона на „ провокациите “ вътре в страната и затрудненията отвън нея.

Пленумите са значими събития в китайския политически календар, които изискват наличието на всички 205 членове и 171 кандидат-членове на Централен комитет отпред с китайския президент Си Цзинпин.

Централен комитет нормално организира седем пленума в интервала сред партийните конгреси, които на собствен ред се организират на пет години. Членовете на сегашния Централен комитет бяха определени на последния партиен конгрес през октомври 2022 година

Синхуа заяви, цитирайки Политбюро – висшия орган за взимане на решения на ККП, че по-нататъшното задълбочаване на промените и поддръжката за модернизацията на Китай ще бъдат в основата на програмата на третия пленум.

Предстоящият трети пленум ще стартира на фона на стопанска система в застой, с голям задлъжнял заможен бранш, който в миналото представляваше една четвърт от Брутният вътрешен продукт на страната, заяви Ройтерс.

Синхуа цитира Политбюро след съвещание, свикано от генералния секретар на ККП и президент на страната Си Дзинпин, че Китай ще продължи да ползва рационална парична и самодейна фискална политика.

Икономиката към момента е изправена пред доста провокации, като към момента липсва " дейно търсене ", натискът върху предприятията е забележителен, а рисковете и заплахите в основни области са многочислени, заяви Синхуа, цитирайки съвещание на Политбюро.

Политбюро съобщи, че Китай ще ускори поддръжката си за стопанската система, гъвкаво употребявайки политически принадлежности, в това число и лихвените проценти и съотношението на наложителните запаси на банките.

От 90-те години насам третите пленуми нормално се организират през есента. Очакваше се ККП да организира пленум през октомври или ноември 2023 година, само че подобен нямаше. От 70-те години насам третите пленуми по предписание са фокусирани върху промените, като някои от тези закрити съвещания имат трайно въздействие върху стопанската система, напомня Ройтерс.

Така третият пленум през декември 1978 година под управлението на Дън Сяопин слага началото на икономическите промени в Китай.

През февруари 2018 година, третият пленум прикани партията да се „ сплоти тясно “ към Централен комитет със Си в „ ядрото “ и предложи премахването на конституционна уговорка, ограничаваща президентските мандати до два.

Дни по-късно Народното събрание на Китай отстрани рестриктивните мерки върху президентския мандат, което разрешава на Си да остане на поста за неопределен срок, отбелязва Ройтерс.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР