Западът можеше да покаже повече ловкост в отношенията си с

...
Западът можеше да покаже повече ловкост в отношенията си с
Коментари Харесай

Бивш директор на испанското разузнаване: Западът нямаше разумна политика спрямо постсъветска Русия

Западът можеше да покаже повече сръчност в връзките си с постсъветска Русия, само че нямаше рационална политика. Това съобщи Хорхе Дескаяр, някогашен началник на Националния разследващ център на Испания, в изявление за изданието La Vanguardia, представено от " Фокус ".

Той също по този начин добави, че на западните страни им липсва визия да се опитат да интегрират Русия в схеми за сигурност.

Той напомни, че след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики даже се е разглеждала опцията Русия да влезе в НАТО.

" Можехме да покажем повече сръчност в връзките си с Русия. Липсваше ни визия да се опитаме да интегрираме Русия в схемите за сигурност. Липсваше рационална политика ", призна Дескаяр.

По думите му " Русия в действителност в този момент се усеща обградена ".

Говорейки за войната в Украйна, Дескаяр акцентира: " Украйна получава нужните принадлежности, с цел да се отбрани, само че не и да завоюва, защото няма предпочитание да се предизвика трета международна война ".

На въпрос на изданието за какво Европа се усеща слаба, макар обстоятелството, че нейните разноски за защита са по-високи от тези на Китай и в пъти повече от тези на Русия, той отговори: " На първо място, тъй като нямаме обща външна и отбранителна политика. Не можем да приказваме с един глас. И виждаме това в Ивицата Газа, където Европа е безусловно бездействаща ".

Освен това, кавза той, Европа има проблем с оперативната съгласуемост на своите сили.

" Вместо да имаме седем модела хеликоптери, би трябвало да имаме единствено един. А боеприпасите на армиите би трябвало да са взаимозаменяеми. Но това не е по този начин ", добави той.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР