Руското външно министерство извика за консултации посланика на Мадрид в

...
Руското външно министерство извика за консултации посланика на Мадрид в
Коментари Харесай

Испанският външен министър ядоса Русия, като я нарече "стар враг"

Руското външно министерство извика за съвещания посланика на Мадрид в Москва Фернандо Валдерама Пареха през вчерашния ден поради " недружелюбни изявления ", съобщи организация РИА " Новости ".

Става дума за коментар на изпълняващия длъжността външен министър на Испания Жозеп Борел. В изявление за основания в Барселона в. " Ел периодико " Борел, назначен предходната година на поста от премиера Педро Санчес (и заемащ поста и сега, до момента в който се сформира нова коалиция след парламентарните избори през април), назова Русия " остарял зложелател ", до момента в който обясняваше какви външнополитически провокации стоят пред Испания и Европа, в която Мадрид се стреми да ускори ролята си.

" Много неща се трансформираха. Съюзникът ни (Съединените щати - бел. ред.) ни обръща тил. Старият ни зложелател, Русия, още веднъж споделя: " Тук съм " и още веднъж е опасност, а Китай се появява кат осъперник. Това прави още по-спешно и нужно европейците да обединят напъните си, " споделя Борел.

Думите му надалеч не са ориентирани единствено към Русия - той приканва Европа да стартира да гледа на света през призмата на международните сили. " Сега би трябвало да се научим да приказваме с логиката на (геополитическа) мощ, защото живеем в свят на сили. Нямаме американския чадър да ни пази, бяхме под него и, както споделя (президентът на Съединени американски щати Доналд) Тръмп, в някаква степен, пътувахме нехайно със система, която плащаха американците. Има известно право. Но би трябвало да имаме в известна степен стратегическа автономност. "

Борел, някогашен ръководител на Европарламента, се смята за мощна проевропейска фигура и за допустимо предложение на Санчес за висок испански пост при идното систематизиране на институциите. В изявлението, обещано преди евроизборите (на които партията на Санчес стана най-голямата в групата на социалистите), той отговори на въпрос с думите дали ще нарасне испанското въздействие в Европейски Съюз: " Ако сме първата партия в социалистическото семейство, можем да се стремим към по-голяма роля. "

Той обаче неотдавна се прочу и с прочувствената си реакция по време на изявление за " Дойче веле ", обвързвано с рецесията в Каталуня и други вътрешни испански проблеми.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР