Руското правителство внесе в Държавната дума законопроект за денонсиране на

...
Руското правителство внесе в Държавната дума законопроект за денонсиране на
Коментари Харесай

Самоизолация. Русия иска анулиране на договора за правата на риболов с Великобритания от 1956 г.

Руското държавно управление внесе в Държавната дума законопроект за денонсиране на съглашението за правата на лов на риба сред някогашния Съветския съюз и Англия, подписано през от 1956 година

То е подписано, малко откакто руските водачи Никита Хрушчов и Николай Булганин тогава посещават Лондон. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики съглашението остава в действие, защото Русия се афишира за негов приемник.

Москва предлага денонсиране на документа, който работи съвсем 70 години, откакто Обединеното кралство се отхвърли от режима на най-облагодетелствана нация в търговията с Русия след съветската инвазия в Украйна.

Според контракта английските риболовни кораби имат право да правят улов в избрани региони на Баренцово море около крайбрежията на Колския полуостров . На корабите също по този начин е позволено да плават и да хвърлят котва свободно в тези води.

Правителственият вестник " Российская газета " отбелязва, че евентуалното преустановяване на съглашението ще бъде " неповторимо по рода си ", защото " интернационалните съглашения за храните в никакъв случай до момента не са били денонсирани ".

В обяснителната записка към законопроекта се показва, че съглашението е " най-вече едностранно " и денонсирането му " няма да докара до съществени външнополитически и стопански последствия за Руската федерация ".

Документът се появи в електронната база данни на Думата в събота, откакто на 18 януари държавното управление утвърди денонсирането на съглашението на първото си съвещание след Нова година.

Британското държавно управление назова решението на съветските управляващи образец за " самоизолирането " на Русия.

След известията за вероятното денонсиране на контракта редица английски таблоиди показаха угриженост, че този ход може да докара до повишение на цените на обичайното ядене fish and chips (риба, нормално тресчица, с пържени картофи).

Националната федерация на риболовните организации обаче съобщи, че решението на Москва няма да окаже въздействие върху бранша, защото английските риболовци в последно време не са правили лов на риба в регионите, посочени в съглашението.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР