Руското правителство е помолило Китай за военно оборудване и друга

...
Руското правителство е помолило Китай за военно оборудване и друга
Коментари Харесай

Русия поиска от Китай военно оборудване, твърди американски служител

Руското държавно управление е помолило Китай за военно съоръжение и друга поддръжка, заяви американски чиновник пред "Политико " в неделя, което може би демонстрира, че Москва се опасява от ситуацията си, откакто се бори да навлезе по-дълбоко в Украйна повече от две седмици след нашествието си.

Служителят, който не беше акредитиран да приказва обществено, не пожела да показа детайлности за настояването на Русия или по какъв начин Съединени американски щати са научили за него. Белият дом не разяснява информацията.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, акцията на силите на съветския президент Владимир Путин за завладяване на столицата Киев и други райони в по-голямата си част е в застой поради съпротивата на Украйна, подкрепяна от Запада, написа Политико.

Въвеждането на хиляди противотанкови и противовъздушни ракети, както и на друго съвременно съоръжение, оказа помощ на превъзхождащите украински войски да унищожат съветските военни самолети, хеликоптери и друга техника. Въпреки че Русия резервира военното си преимущество, специалистите настояват, че загубите на техника са създали така и така комплицираната акция още по-трудна.

Искането на Кремъл бе разкрито ден преди срещата на съветника по националната сигурност Джейк Съливан с Янг Джиечи, висшия представител на Китай за външната политика, в Рим, с цел да обсъдят руско-украинската война.

По-рано в неделя Съливан съобщи в предаването "Състоянието на съюза " на CNN, че "ние оповестяваме непосредствено, на четири очи на Пекин, че ще има безспорни последствия за широкомащабни старания за отбягване на наказания или поддръжка за Русия за тяхното запълване. Няма да позволим това да продължи и да се допусне, че Русия ще бъде избавена от тези стопански наказания от която и да е страна по света. "

Водената от Съединени американски щати и Европа акция за налагане на стопански наказания на Русия за нашествието накара Москва да потърси повече икономическа помощ от Китай.

"Част от златните и валутните ни запаси са в китайска валута, в юани ", съобщи съветският министър на финансите Антон Силуанов в телевизионно изявление в неделя. "Виждаме и какъв напън оказват западните страни върху Китай, с цел да лимитират взаимната търговия с Китай. "

Военната поддръжка, от която се нуждае Русия от Китай, е по-малко ясна. Може би Москва желае "проучвателни диалози ", споделя Майкъл Кофман, шеф по въпросите на Русия в основания във Вирджиния мозъчен концерн CNA, или "може да става дума за чипове, от които те в действителност се нуждаят " Но по-голямата част от полупроводниците идват от Тайван, чието държавно управление ползва световните ограничавания за експорт от Русия.

Русия "определено е изостанала с няколко години в поръчките във връзка с оборудването ", сподели Кофман.

Снимка: Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР