Руското посолство у нас отново излезе с критики срещу България,

...
Руското посолство у нас отново излезе с критики срещу България,
Коментари Харесай

Русия размаха пръст на България - не сме опазвали съветските паметници

Руското посолство у нас още веднъж излезе с рецензии против България, че не опазва съветските и руски монументи. И този път Москва манипулативно слага всички монументи под един знаменател, включително и на отдадените от османско робство. В случая българската непоносимост е ориентирана към паметници, прославяща алената войска, какъвто е паметника на руската войска в центъра на София, която за България е окупатор, а не избавител.

Днес стана ясно, чеРусия е изпратила нота в Министерство на външните работи откакто на 31 март Паметника на руската войска в София, прочут измежду софиянци като МОЧА, бе залят с алена багра.Това се схваща от обява на фейсбук страницата на съветското посолство у нас от тази заран.

Вижте цялостния текст, който още веднъж се базира на коментар на формалния представител на Министерство на външните работи на Русия М.В.Захарова по отношение на оскверняването на паметника на Съветската войска в София.
" На 31 март т.г вандали още веднъж оскверниха паметника на Съветската войска в центъра на българската столица. Този монумент към този момент беше съществено развален през февруари т.г. Очевидно е, че тази офанзива е обвързвана с кощунствената самодейност за демонтирането на монумента, издигната неотдавна от група прозападни партии в градския законодателен орган.
Посолството на Русия в София изпрати нота до Министерство на външните работи на България, в която се показва изключителна угриженост от продължаващото опозоряване на монументи на общата история на Русия и България. В същата нота се акцентира нуждата българските управляващи да проведат задълбочено следствие на всички сходни произшествия, да изправят причинителите пред правораздаването и да предотвратят сходни незаконни дейности в бъдеще.
Изискваме от българската страна осъществяване на наредбите по отношение на опазването на военните мемориали и паметниците на културата, които са закрепени в Договора за другарски връзки и съдействие сред Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 година и Споразумението сред Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за съдействие в региона на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година
Това са интернационалните правни отговорности на България, които би трябвало да се съблюдават, да не приказваме за очевидната морална страна на въпроса. Всъщност те са искрено и умишлено пренебрегнати в границите на нападателната русофобска идеология, възприета от страните от НАТО и Европейски Съюз.
В същото време виждаме реакцията на сходни произшествия от онази част от българското общество, която грижливо пази историческата памет и личните си обичаи и уважава подвига на освободителите. Обикновени жители, политически и неправителствени структури застават в отбрана на паметниците, тъй като схващат, че с това през днешния ден пазят и себе си. Те за своя сметка обезпечават ремонта им, връщат им заслужен тип. Надяваме се, че ще съумеят да отстоят своите убеждения и нашите общи светини. "

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР