Руското нахлуване в Украйна е нанесло щети на културното наследство

...
Руското нахлуване в Украйна е нанесло щети на културното наследство
Коментари Харесай

Руското нахлуване в Украйна е нанесло щети на стойност около 2,6 млрд. долара

Руското навлизане в Украйна е нанесло вреди на културното завещание на страната на стойност към 2,6 милиарда $, заяви ЮНЕСКО, предае Агенция Франс Прес.

Културата, туризмът, спортът и развлеченията са изгубили доходи на обща стойност 15,1 милиарда $ след съветското навлизане през февруари 2022 година, заяви още организацията на Организация на обединените нации.

Близо 250 паметника са развалени или изцяло унищожени, най-вече в източната част на страната, сподели тя.

Генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле, която посети Украйна, съобщи, че са нужни към 6,9 милиарда $, с цел да се възстановят вредите и да се изправят секторите на крайници.

" Ще помогнем на украинските управляващи да изготвят народен проект за възобновяване на културния бранш ", сподели тя.

Седем културни обекта и един естествен обект в Украйна са включени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО, в това число от тази година историческият център на град Одеса в югозападната част на страната, който значително е пощаден от вредите в спора.

Шестнадесет други обекта са включени в предварителния лист на ЮНЕСКО за международно завещание и чакат публична молба от държавното управление в Киев за приемане на статут на международно завещание.

Сред тях е и центърът на Чернигов в Северна Украйна, който претърпя съществени вреди по време на съветската блокада в първите месеци на спора. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР