Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване съдията от

...
Руското министерство на вътрешните работи обяви за издирване съдията от
Коментари Харесай

Русия обяви за издирване съдията от Хага, издал заповед за арест на Путин

Руското министерство на вътрешните работи разгласи за търсене съдията от Международния углавен съд (МНС) в Хага Серхио Годинес. Той е индивидът, който издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова, написа, базирайки се на ТАСС.

По-рано Русия към този момент разгласи за търсене други двама съдии от МНС - Томоко Акане и Розарио Салваторе Айтала, както и прокурора на съда в Хага Карим Ахмад Хан. Срещу тях в Русия е формирано дело за привличане към наказателна отговорност за подготовка на атентат против президента.

Делото против представителите на МНС е формирано, откакто през март 2023 година съдът издаде заповед за арест на Путин и Львова-Белова по обвиняване в нелегално прекачване на украински деца в Русия. Това се прави оценка като военно закононарушение. МНС не признава имунитета на държавните глави, когато става въпрос за следствие на военни закононарушения.

През септември съветското министерство на вътрешните работи разгласи за търсене и ръководителя на МНС Пьотр Хофмански, неговата заместничка Луз дел Кармен Ибанес Каранса и съдията Бертрам Шмит. Не е известно по кой член са търсени.

Русия не признава юрисдикцията на МНС и не взе участие в работата му. Москва не е страна по Римския статут, който дефинира дейностите на съда.

Русия признава, че е трансферирала хиляди деца от Украйна, само че споделя, че това е за отбрана на сираци и деца, изоставени във военната зона. През април повече от 50 страни членки на Организация на обединените нации, измежду които България, осъдиха опита на Русия да показа отвличането и депортирането на украински деца като съответстващо на интернационалното право.

За част от тези деца има данни, че са изпращани в съветски институции за " превъзпитание ", а други са дадени за осиновяване на съветски фамилии. Ако бъде потвърдено, това съставлява военно закононарушение. Украйна дефинира тази процедура като геноцид - най-тежкото закононарушение в правото.

В края на август Путин взе участие единствено виртуално на срещата на страните от БРИКС в Южна Африка. Държавата е страна по статута на МНС и в случай че той стъпи на нейна територия, е длъжна да го арестува.

Никой не знае какъв брой тъкмо украински деца се намират сега в интернати, сиропиталища, места за краткотрайно задържане, лечебни заведения и приемни фамилии в Русия, прибавя “Свободна Европа ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР