Руското министерство на външните работи, чрез изявление на отдела за

...
Руското министерство на външните работи, чрез изявление на отдела за
Коментари Харесай

Русия е притеснена от изказване на албанския премиер за двуезичието в Македония



Руското министерство на външните работи , посредством изказване на отдела за информация и преса, разяснява думите на албанския министър председател Еди Рама в македонския парламен т, по " Закона за потребление на езиците ".

" Обърнахме внимание на изказване, направено на 14 януари от премиера на Албания Еди Рама по отношение на присъединяване на ръководещата Социалистическа партия на Албания в основаването на Армията за избавление на Косово и в борбата за Косово в прилежаща Сърбия, както и решителния принос на партията за приемането на Закона за потреблението на езиците от Народното събрание на Република Македония. Този закон слага албанкият, като втори формален език в страната дружно с македонския ", разясняват от съветското външно министерство.



" Тези изказвания удостоверяват желанието на господин Рама да продължи да разпространява прословутата " платформа Тирана " , за която самичък е оказа помощ и правенето ѝ. Изпълнението на този документ би подкопало конституционните основи на македонската страна и Охридското рамково съглашение и след това може да провокира нови етнически конфликти на Балканите. Това подхожда на упоритостите за Велика Албания, които заплашват териториалната целокупност на няколко страни в района ", добавя Русия.

" Придаваме огромно значение на въпроса за езиците и имаме вяра, че сходни решения би трябвало да се вземат само въз основа на съглашение сред всички участници във властта във всяка страна и необятно единодушие в нейното общество ", изяснява Руското министерство на външните работи.

 Македонският парламент направи албанския втори формален език на страната
Македонският парламент направи албанския втори формален език на страната

ВМРО-ДПМНЕ бойкотира вота

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР