Руското министерство на отбраната (МО) нареди в сряда на руските

...
Руското министерство на отбраната (МО) нареди в сряда на руските
Коментари Харесай

Институт за изследване на войната: Изтеглянето на Русия от Херсон - с неясен край за руската армия

Руското министерство на защитата (МО) подреди в сряда на съветските сили на западния (десния) бряг на река Днепър да стартират да се изтеглят към източния (левия) бряг на 9 ноември. То бе подредено от министъра на защитата Сергей Шойгу по време на среща с командващия съветските въоръжени сили в Украйна армейски военачалник Сергей Суровикин на 9 ноември. Суровикин предложи изтеглянето и Шойгу одобри решението му, като даде задачата да обезпечи " безвредно прекачване на персонален състав, въоръжение и техника " на източния (левия) бряг, се споделя в последна сводка за военните дейности в Украйна на " Института за проучване на войната " (ISW).

Изявленията им означават началото на устойчиво евакуиране, с цел да се резервира бойната мощност на съветските елементи, в това число детайли от 76-а и 106-а десантно-щурмова дивизия и 22-ра армейски корпус, показват специалистите.

Суровикин по-специално съобщи, че половината от войските, ще бъдат предислоцирани в други региони на Украйна. На целия съветски контингент ще му отнеме известно време, с цел да се изтегли и към момента не е ясно дали съветските сили ще могат да извършат изтеглянето в относително добър ред под натиска на Украйна. Битката при Херсон не е завършила, само че съветските сили навлязоха в нова фаза - дават приоритет на изтеглянето на силите си през реката в добър ред и забавянето на украинските сили, вместо да се стремят да спрат напълно украинската контраатака.

Украинската контраатака в посока Херсон от август насам - координирана акция за блокиране, с цел да принуди съветските сили да се изтеглят през Днепър, без да се постановат огромни украински сухопътни офанзиви - евентуално е съумяла. Както ISW означи през предходните месеци, украинските сили участваха в целенасочена и добре изпълнена акция за ориентиране на съветски концентрационни зони, военни активи и логистични възли в Херсонска област, с цел да създадат продължаващите съветски позиции на западния бряг несъстоятелни, без да се постанова да организират огромни - огромни и скъпи наземни маневри за освобождение на територия.

Суровикин непосредствено призна, че съветските сили не могат да доставят своята формация в град Херсон и близките региони заради украински удари по сериозни съветски линии за доставки към западния бряг.

Руски източници означават, че изтеглянето е естествена последица от целенасочени и систематични украински удари, които костват на съветската формация на западния бряг главните артерии за доставяне, което последователно отслабва цялостната им мощ и качества.

Руското евакуиране от западния бряг на Днепър е малко евентуално да бъде капан, целящ да примами украинските войски в скъпоструваща борба покрай град Херсон, както допускат някои украински и западни източници.

Руските командири сигурно ще се опитат да забавят украинския прогрес, с цел да поддържат проведено евакуиране и някои сили може да останат, с цел да забавят украинските войски в самия град Херсон - само че тази борба ще бъде средство за реализиране на задачата за евакуиране на допустимо най-вече съветски елементи в положително положение.

Руското осведомително пространство предстоящо реагира на известието за отдръпването с яд и безпокойствие. Руски източници също подчертаха, че това е огромно проваляне за съветските сили, тъй като те губят територия, която Русия е анексирала и твърди, че е нейна. 

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин обаче изрази поддръжката си за изтеглянето и го назова " най-голямото достижение ", реализирано от Суровикин заради декларираното предпочитание на Суровикин да резервира сигурността на съветските войски. Чеченският водач Рамзан Кадиров се съгласи с оценката на Пригожин и съобщи, че Суровикин е избавил хиляди животи и търси по-изгодни позиции.

Суровикин непрекъснато основава осведомително прикритие за вземането на решения и възможното съветско евакуиране от позиции в Херсонска област след оповестяването на назначението му за пълководец на театъра на съветските сили в Украйна. Той сподели в прав текст, че съветското управление ще би трябвало да вземе " сложни решения " във връзка с Херсонска област още на 19 октомври.

Руският президент Владимир Путин не е коментирал изтеглянето, което допуска, че Кремъл преглежда изтеглянето като чисто военно решение.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР