Руският всекидневник "Независимая газета" подробно отразява обявяването от Европейската комисия

...
Руският всекидневник "Независимая газета" подробно отразява обявяването от Европейската комисия
Коментари Харесай

ЕС взима Западните Балкани, за да ги измъкне от Москва

Руският ежедневник "Независимая газета " в детайли отразява оповестяването от Европейската комисия през вчерашния ден на "пътна карта " за разширението на Европейски Съюз на Балканите. Една от аргументите за нарасналото внимание на Брюксел към този район е опитът да бъде обезвредено геополитическото въздействие на Русия и Китай в района, отбелязва вестникът, като обръща внимание, че основни претенденти за приемане в Европейски Съюз са Сърбия и Черна гора. Именно тези две страни са считани за най-тясно свързани с Русия политически и исторически.

Само преди няколко години шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер разгласи мораториум върху приемането на нови страни в Европейски Съюз, само че в този момент комисията реши да отвори вратите за балканските страни, написа "Независимая газета ", представена от Българска телеграфна агенция. Причините за повишения интерес на Брюксел към този район са две. Първо, Европейски Съюз се пробва да отнеме самодейността на Русия и Китай, които, както и Брюксел, търсят благоприятни условия да укрепят въздействието си на Балканите. Вестникът цитира неназован почитан служител от Европейски Съюз, поискал анонимност, съгласно който "геополитическото въздействие на Русия, Китай и Турция там пораства, по тази причина ние би трябвало да създадем по този начин, че въздействието на Европейски Съюз да остане преобладаващо ".

Второ, стабилността на Балканите е гаранция за благополучието на Европейски Съюз, изключително в подтекста на миграционната рецесия. Именно през този район в Европа проникват бежанци, ислямисти и нарушители, показва всекидневникът.

Цитиран е специалистът по евроинтеграция от авторитетния Московски държавен институт по интернационалните връзки (МГИМО) Александър Тевдой-Бурмули, съгласно който европейците са обречени да отделят повече време на Балканите - обзет от безредици регион, измъчен от етнически спорове и престъпност. Затова Европейски Съюз отдавна търси благоприятни условия и принадлежности за неговата стабилизация. Експертът припомня, че Балканите са и директен регион и "затова би трябвало да бъде интегриран в енергийната конструкция на Европейски Съюз ".

На пътя на присъединението на балканските страни в Европейски Съюз остават редица загради, прибавя "Независимая газета ". Освен вътрешните промени, шестте страни кандидатки би трябвало да поправят външната си политика, тъй че тя да съответствува с курса на Европейски Съюз. Това, от своя страна, може да сътвори компликации за Сърбия. По-рано в Белград говореха за недопустимост да се употребяват наказания против Русия. Освен това Европейски Съюз желае да бъдат уредени неразрешените спорове на страните кандидатки със съседите им. Това се отнася и за Сърбия, която към момента не е открила официални връзки с Косово. Трудности могат да зародят и у Македония, която е в спор с Гърция, отбелязва съветският вестник.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР